Свързани новини

25.11.2018 09:21

Сблъсъци на Шанз-Елизе, властта обвини Льо Пен

Видян 1289 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След седмица на протести в цяла Франция, при които загинаха двама души, а стотици бяха ранени, Жълтите жилетки, които се противопоставят на по-високите цени на горивата, се мобилизираха отново в събота, включително в Париж. На Шанз-Елизе се стигна до ожесточени сблъсъци с полицията и на прочутия булевард бе издигната барикада, за да попречи на протестиращите да стигнат до президентския дворец, пише Фигаро. Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер обвини "метежниците" от ултрадесницата, които "са откликнали на призива на Марин льо Пен". Вчера тя призова хората да излязат на протест по Шанз-Елизе, тъй като площад Конкорд бе затворен за движение, предаде БТА.


Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат демонстрантите и да отцепят периметър за сигурност. Според полицията напрежението е възникнало заради присъствието в кортежа на стотици членове на крайната десница, които тормозят силите на реда. Репортер на "Фигаро" е видял демонстранти, които са започнали да вадят павета от булеварда.


На Шанз-Елизе протестиращи носят лозунги "Оставка на Макрон", "Разгневената Франция". Чуват се и изпълнения на "Марсилезата", френския национален химн.


Колоната се отправи към Триумфалната арка, но полицейските кордони застанаха на пътя й. Тогава тълпата тръгна обратно към площад "Конкорд", където по-рано им беше категорично отказано до проведат митинга си. Полицаите известно време сдържаха протестната колона, но после бяха принудени да я изтласкат към средата на "Шанз Елизе", използвайки гранати със сълзотворен газ. Демонстрантите се опитаха да завият по две улици, водещи към Елисейския дворец, но и това не им бе позволено.


Властите още вчера съобщиха, че днес в центъра на Париж са мобилизирани около 3000 полицаи, които да не допуснат ексцесии. Денис Якоб - генерален секретар на полицейския съюз "Алтернативна полиция", каза пред Ройтерс, че само в столицата се очаква да протестират около 30 000 души. "Знаем, че сред тях са проникнали и ултрадесни, и ултралеви елементи. Може да се очакват и банди от предградията", добави той.


Очаква се през деня протестиращите да блокират мостове и ключови пътища на различни места във Франция, в знак на протест срещу поскъпването на горивата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак