Свързани новини

25.11.2018 09:21

Всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие

Видян 1370 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е Международният ден за борба с насилието над жени. По данни, изнесени в медиите, за 10 месеца у нас са убити 28 жени и 3 деца. Това са невинни и безпомощни жертви на домашно насилие.


Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки, заяви в предаването „Тази неделя” по bTV Гергана Куцева от Български фонд за жените, който утре организира протест срещу насилието над жени.


„Профилите на насилниците и жертвите е много трудно да бъдат обяснени, защото противно на разпространените стереотипи, те не са свързани с образованието или с материалното положение на хората. Насилието е разпространено на всички нива”, изтъкна тя.


По думите ѝ 50% от момиченцата, които наблюдават насилие в дома си и живеят в ситуация на насилие, са склонни да се превърнат в жертви, както и момченцата да се превърнат в насилници.


Ние настояваме да се работи за превенция на насилието, отбеляза Куцева. Според нея държавата не е поела цялостен ангажимент за справяне с проблема. Няма координационен механизъм, в който полиция, прокуратура, доставчици на социални услуги да се погрижат за жертвата, изброи тя.


Куцева беше категорична, че е необходимо разкриването на кризисни консултативни центрове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 песимист 30.06.2019 14:08

    Доскоро беше всяка четвърта, сега вече е всяка трета! Жените ли намаляха или нечии мозъчни клетки? Защо всявате разкол и омраза в жените срещи мъжете> Сорос ли ви издържа?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог