Свързани новини

23.11.2018 13:31

Правителството одобри инсталацията за изгаряне на боклук в София

Видян 1429 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около половината от целия ресурс на оперативна програма "Околна среда 2014-2020" (ОПОС) в сектор отпадъци, или 180 млн. лв., отиват за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци на територията на Топлофикация София.


Прогнозната цена на съоръжението е 370 млн. лв., като останалата част от сумата ще дойде от заем в размер на 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. "ТЕЦ София" ще го изплаща в следващите 30 години, пише Капитал.


С правителственото решение се дава съгласие Управляващият орган на ОПОС да подпише споразумение със Столична община и "Топлофикация" за реализацията на проекта. Така дейностите по изграждане на инсталацията могат да започнат, преди Европейската комисия окончателно да одобри финансирането по проекта.


Заради неясноти около екологичните, технологичните и финансовите параметри на проекта той стана обект на остри критики и в момента срещу него се водят няколко дела. Едното е срещу отказ от достъп до цялата документация на граждански сдружения, другото е срещу положителна оценка за въздействие върху околната среда от 2015 г., третото е срещу одобрението на заема от ЕИБ от Столичния общински съвет. В четвъртък ще бъде внесена още една жалба - срещу отказа от провеждане на референдум, предложен от група общински съветници през октомври. Това съобщи пред "Капитал" общинският съветник от "Група 5" Иван Велков.


За по-ниски сметки за парно


Инсталацията за изгаряне на RDF гориво (refused derived fuel) е т.нар. трета фаза от системата за управление на отпадъци на София. Две от фазите ѝ вече са завършени: депо, площадка за компостиране и завод за механично и биологично третиране. Остатъчният продукт от обработката на отпадъци в завода край с. Яна е въпросното RDF гориво, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия. Сега то се изгаря в циментови заводи из страната.


Инсталацията за горене трябва да затвори цикъла и да осигурява безплатно гориво за теца. Изчисленията на общината са, че благодарение на новата мощност "Топлофикация" ще спестява 65 млн. куб. м природен газ на година, или 15 до 18 млн. евро на година. Това би довело до намаляване с около 6% на сметките за парно.


Проектът за инсталацията има ОВОС от 2015 г., одобрен Подробен устройствен план от 2016 г. и одобрен заем от ЕИБ в размер на 67 млн. евро от 2017 г. През май 2018 г. детайлите по заема и управлението на проекта получиха одобрение от Столичния общински съвет, а решението на правителството от сряда дава възможност изграждането да започне след процедура по избор на изпълнител.


Цял ред съмнения


Макар за инсталацията да се говори от 11 години, все още има неясни детайли по отношение на технологията, финансирането и последващото й управление. Притесненията са свързани с избора на площадка - инсталацията ще бъде изградена на територията на "ТЕЦ София", което означава, че горивото (говори се за 500 тона на ден) ще се извозва всеки ден от завода за боклук до столицата.


Други екологични притеснения са свързани с отделянето на фини прахови частици и евентуалното отделяне на опасни диоксини и фурани. Общината посочва, че новите мощности ще намалят и сега съществуващото замърсяване от теца.


Отделно управлението на проекта и изплащането на заема от 120 млн. лв. е поверено на "Топлофикация София" - дружество, чието финансово състояние се влошава с всяка изминала година. За 2017 г. то отчита 34.8 млн. лв. загуба, с което натрупаният отрицателен финансов резултат достига почти 320 млн. Увеличават се и задълженията, като общият им размер вече е над 760 млн. лв. Дори да успее да си събере всички вземания от клиенти, "Топлофикация София" пак би била в критично положение, тъй като техният размер е 406 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата