Свързани новини

19.11.2018 15:51

ВАС отложи смъртната присъда на Топлофикация за февруари

Видян 2430 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд тихомълком е отложил делото за окончателната отмяна на таксата Сградна инсталация от 12 ноември чак за 18 февруари 2019 г, както признаха след специално двукратно препитване от страна на 19 минути от висшата институция за разрешаване на спорове в родината. Това е цели десет месеца, след като на 17 април 3-членен състав на ВАС отмени формулата за изчисляването й, а с това и самата такса, и осъди енергийния министър Теменужка Петкова да погаси разноските по делото на група граждани, изправили се срещу общинския монополист. С негласната подкрепа на ВАС енергийният министър оттогава не само обжалва крайното решение пред нов състав, който й дава рамо за шиканиране на делото, но и се мотае с приемането на друга, вече законосъобразна и не вредяща на гражданите наредба.


Решението на ВАС, което ще бъде взето през февруари, ако няма ново отлагане, е ясно – то ще бъде в полза на абонатите. Въпросът е дали съдът няма да го разшири и не просто да отмени таксата финално, но и да принуди дружеството да компенсира за възможната давност, а тя е 3 години, 400 000 домакинства, тъй като неправилно са им начислявани суми. Ако той не го стори, групата граждани, с подкрепата на омбудсмана ще спечели бързо ново дело по финансовата страна във ВАС, гарантират и двете страни.


Това ще бъде смъртна присъда за Топлофикация. Само за последните три години дружеството получи субсидия от над 600 млн. лв. само за 3 години от Българския енергиен холдинг, както отчете самият той, т.е. му се опрощават непрестанно трупаните задължения. Пускането на Турски поток в края на 2019 г. обаче ще спре окончателно кранчето, тъй като Булгаргрансгаз ще загуби печалбата си от около 150 млн.лв. годишно от транзит на газ за комшиите, няма да може да пълни дупките в своята майка Булгаргаз (част от БЕХ), а той пък ще спре да прави изкуствено дишане на Топлофикация – София и другите парнаджии в нейното положение, чиито проблеми, разбира се, са в десетки пъти по-малки.


За спасяването на давещия се все още могат да се вземат някакви мерки. Въпреки че вече 4 и половина години (след писмото на Ек. Захариева, с което България отказа участие в Южен поток) е ясно колко е тежко, направо фатално, положението, и досега властите са пълне пас. Бай пас, преминаващ към бай-бай пас!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци