Свързани новини

19.11.2018 13:43

Каракачанов: Президентът критикува Борисов, да го изслуша

Видян 1441 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:



Срещата на Волен Сидеров с Бойко Борисов


Илиана Беновска представи събеседника си Красимир Каракачанов, с който осъществи телефонна връзка и каза: „Научихме, че министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Атака и един от вашите коалиционни партньори в Обединени патриоти. Имате ли представа по какъв повод е тази среща и какви са резултатите?“ Красимир Каракачанов отговори, че не знае, защото г-н Сидеров не го е уведомил, но е хубаво да има диалог. Той винаги е казвал, че трябва да се срещат Обединени патриоти и ГЕРБ, защото са партньори и е нормално лидерите на партиите в малката коалиция да поддържат нормална комуникация с лидера на ГЕРБ. Беновска попита госта си дали има данни за разговор между Бойко Борисов и Волен Сидеров, а г-н Каракачанов отговори: „Не мога да знам за какво са говорили, но предполагам, че най-вероятно разговорът е бил за това да се работи по-активно за стабилността в държавата и за по-качествената работа на парламента, тъй като г-н Сидеров е председател на нашата парламентарна група.“Водещата го попита дали изобщо има данни за такава среща, а Красимир Каракачанов категорично отрече. Беновска продължи въпроса си: „Трябва ли да се проведе такава среща между Борисов и Волен Сидеров отделно от коалиционния формат, който Вие искате да свикате във вторник?“Г-н Каракачанов каза, че не знае кой е инициаторът за срещата, но той не е ревнив човек и не се сърди защо някой го е уведомил или не го е уведомил, защо някой го е поканил, или не го е поканил, когато си подава оставката, защото важното е нещата да вървят. Той цитира ЙозевШвейк в романа му „Швейк“: „Един каже едно, друг каже друго. Важно е делото да просперира.“



Отказът на Румен Радев да се срещне с Бойко Борисов


Илиана Беновска смени темата като каза, че началникът на кабинета на президента Радев – Иво Христов е съобщил, че няма среща между Румен Радев и Бойко Борисов и не е ясно дали такава ще се състои. Тя припомни за думите на президента, с които той заяви, че е готов да изслуша министър-председателя по въпросите за корупция, икономическото развитие и растеж, който веднага е приел поканата. „Как ще коментирате първо, че като говорител на президента се явява неговият началник кабинет и второ, че такава среща засега не се предвижда?“ попита Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че за него е важно да има такава среща, а какво е казал говорителят на президента не е от такава значимост. Той продължи изказването си с думите „Важно е как работят институциите и аз лично смятам, че след като президентът изразява публично критики към правителството, след като подкрепя и приема тезите на г-жа Нинова, е нормално да изслуша и аргументите и тезите на правителството. Институциите в България не са създадени да воюват помежду си. Този филм сме го наблюдавали в едно по-далечно време, когато може би г-н Радев не е наблюдавал толкова активно политиката.“ Г-н Каракачанов припомни за Желю Желев и кинжалите в СДС и заключи, че от войните между правителство и президент губи държавата. Беновска попита госта си като колега на президента и ръководител на армията в мирно време дали би могъл да изрази мнение, че трябва да се състои такава среща между Радев и Борисов с цел да се избегнат войните между институциите. Красимир Каракачанов отговори: „Аз смятам, че подобни срещи е нормално да има за една държава, която претендира за това, че е европейска и цивилизована. Нормално е да има диалог между институциите, а не войни.“ и цитира римска сентенция, която гласи: „Най-лошият мир е по-добър от най-победоносната война.“ Според него от войните между институциите губи държавността, гражданите и самите институции, особено в тежките времена, в които живеем, по отношение на външни заплахи и сигурност, емигрантски натиск и задаваща се нова икономическа криза.



Купуването на нови изтребители


Илиана Беновска попита вицепремиера по друга актуална тема, а именно за купуването на нови изтребители и каза: „Знам, че ще откажете да влезете в детайлите, още повече, че има недовършени процеси, но все пак дайте посоката.“ Тя адресира слухове, че президентът има слабост към Грипените, а Каракачанов – към руски и американски самолети. Гостът отрече да е забелязал слабост както у президента, така и у себе си, защото не е редно да има пристрастия към една или друга марка. Беновска призна, че може би се е изразила по женски, а Красимир Каракачанов я поправи, че това не е тема, която касае него и Радев, а касае боеспособността и благосъстоянието на българската армия и съответно сигурността на България.  Той допълни: „Следователно по тази тема трябва да има повече разум, прагматизъм и да се търси най-доброто решение.“ и потвърди, че на този етап не може да каже нищо, защото военнополитическата експертна група работи по въпроса. Той каза, че не иска да дава становища как върви процеса, за да не бъде изтълкувано това като заемане на страна. „Аз нямам слабост нито към руски, нито към шведски, нито към съветски, нито към каквито и да е самолети.“, приключи темата вицепремиерът.



Оставката му, която е поискана от Волен Сидеров



Беновска попита „Ще Ви е мъчно ли, ако си подадете оставката като вицепремиер?“, а Каракачанов отрече, защото по този начин ще му отпадне 10-часовият работен ден и съмненията, че има пристрастия към определени самолети. Водещата продължи темата с въпроса: „Подаването на оставката като вицепремиер означава, че си подавате оставката и като министър на отбраната ли?“ Вицепремиерът каза, че ако това е полезно за държавата, за него няма никакъв проблем и продължи с думите: „Ако моите подчинени в армията смятат, че не си върша работата, ако премиерът смята, че не си върша работата, ако обществото смята, че не си върша работата, или пък моите коалиционни партньори смятат, че не си върша работата, оставката ми е депозирана на секундата, както се казва.“ Беновска попита госта си дали той вижда в комплект оставката като вицепремиер и като министър на отбраната. Красимир Каракачанов каза, че не е разбрал какво е имал предвид Волен Сидеров в своето предложение, но ги разглежда като едно. Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 18 ноември 2018 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци