17.11.2018 07:11

Промениха мерната единица за килограм, вече ще се изчислява с формула

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мерната единица за килограм беше променена. Това стана по време на Генералната конференция по мерките и теглилките, която се проведе във френския град Версай, съобщи "Би Би Си". В срещата участваха учени от 50 държави.


От 1889 г. за еталон на мерната единица за килограм се използваше цилиндър от платина и иридий, наричан "Голямото К", който се съхранява в близост до Париж. Има и няколко негови реплики, които се намират на различни места по света, пише Дневник.


Сега въпросният цилиндър ще бъде заменен от научна формула, която ще е базирана на това каква сила оказва електромагнитна вълна в единия край на една везна, в чиито друг край има тежест от един килограм. Така учените могат да определят един килограм или някаква друга тежест според количеството електроенергия, необходима за противодействие на неговата сила. Прецизността на измерването е с точност от 0.000001%.


До смяната на мерната единица се стигна, след като учени установили, че чистенето на цилиндъра през годините е променило тежестта му, като се уточнява, че разликата е по-малка от теглото на една човешка мигла. Макар разликата да е толкова малка, тя може да има важни последици, например във фармацевтичната индустрия.


По време на конференцията учените са одобрили изменения и при още три други единици - на келвина за температура, ампера за електрически ток и на мола за количество вещество.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог