Свързани новини

16.11.2018 15:13

The Jerusalem Post: Нетаняху обяви предсрочни избори в Израел

Видян 1132 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Срещата между министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и министъра на образованието Нафтали Бенет завърши с решение за провеждане на предсрочни парламентарни избори в страната, съобщава вестник The Jerusalem Post.


От редакцията поясняват, че решението за точната дата за провеждането им ще бъде взето в неделя в рамките на заседание на лидерите на партиите от управляващата коалиция. Според израелското законодателство изборите може да бъдат организирани най-рано 90 дни след датата на разпускането на Кнесета. Това означава, че вотът вероятно ще бъде насрочен за периода между месеците март и май догодина.


В сряда министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман подаде от оставка от поста си след среща на партията „Наш Дом Израел“ в парламента.


 „Наистина съм тук, за да обявя оставката си като министър на отбраната“, заяви Либерман на пресконференция веднага след заседанието на партията, лидер на която е той самият, предаде Агенция Фокус.


„Опитах се да остана верен член на кабинета и да дам гласност на друга гледна точка, дори и на висока електорална и политическа цена“, заяви тогава вече бившият военен министър. Но постигнатото във вторник примирие с „Хамас“ „не може да бъде интерпретирано по никакъв друг начин, освен като предаване пред терора. Това ще навреди много на сигурността ни в дългосрочен план“, допълни Либерман.


Изданието отбелязва, че политическата битка за Министерството на отбраната вече е започнала, след като министърът на образованието Нафтали Бенет (Лидер на „Еврейски Дом“ (Баийт Йехуди) – религиозна дясна партия – бел. р.) и няколко министри от „Ликуд“ (дясна ционистка – бел.р. ) се обявиха за законни наследници на Либерман.


Нетаняху предпочете провеждане на предсрочни избори, за да запази мнозинството на коалицията.


Решението на Либерман дойде по-малко от 24 часа, след като кабинетът одобри примирието в Ивицата Газа, договорено с посредничеството на Египет. Докато от кабинета на премиера заявиха, че министрите единодушно са се съгласили с решението, четирима негови членове обявиха, че са срещу споразумението – Либерман,министърът по въпросите за Ерусалим и защитата на околната среда Зеев Елкин („Ликуд“), министърът на образованието Нафтали Бенет („Еврейски дом“)и министърът на правосъдието Айелет Шакед („Еврейски дом“).


„Изявлението за предполагаемата подкрепа на министъра на отбраната Авигдор Либерман за спирането на атаките по Ивицата Газа са фалшиви новини“, съобщиха от канцеларията на бившия военен министър. „Позицията на министъра на отбраната е последователна и той не я е променил“.


Седмици по-рано по време на среща на „Наш Дом Израел“ Либерман призова за по-твърд поход към „Хамас“, отбелязва още изданието. „Няма път към споразумение с „Хамас““, заяви той. „Няма да възстановяваме мира и тишината в Юга без да нанасяме най-тежките удари, на които сме способни“.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!