Свързани новини

16.11.2018 14:36

Шефът на ВКС обвини главния прокурор, че преследва критиците си

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на ВКС Лозан Панов обвини главния прокурор, че преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си. Освен това никой не осмелявал да инициира механизъм за неговия контрол, предаде БТА.


На форум, организиран от Съюза на съдиите в България, посветен на ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото и проблемите с независимостта и натиска в съдебната власт, Панов поясни, че това е само един от факторите, които показват, че съдебната система у нас е затънала в зависимости.


Пред международния форум, в който участва и президентът на организацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" Филипе Маркес, Панов припомни, че участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а самият той е бил на косъм от импийчмънт заради свое изказване.


Председателят на ВКС припомни и развинтените болтове на автомобила на НСО, в който той се возеше, разказа за протеста с агнешки главички пред ВСС по време на предишния мандат на кадровия орган. И допълни, че днес НАП тероризира неудобните на властта. Разказа и как е бил привикван от КПКОНПИ, което пък отваряло вратичка това да се случва с всички административни ръководители в съдебната власт. Освен това магистрати и семейства им били подлагани на медиен терор, което преобръщало животът им с краката нагоре.


Лозан Панов категорично не се съгласи с доклада на ЕК и заяви, че за да се говори за независима съдебна у нас, то трябва съдът да е този, който да казва дали има престъпление, а не прокуратурата. Каза още, че прокуратурата не трябва да е поръчкова, и чрез нея не трябва да се разчистват сметки с бизнеса чрез дела, които после биват прекратявани.


В последно време чувам само своя глас, а в новия ВСС тишината дебне отвсякъде, продължи Панов и разчете думите на Брюксел в доклада с поговорката, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.


Доскорошният председател на ССБ Атанас Атанасов, чийто мандат изтече преди дни, заяви, че атаките срещу съдебната система са проблем не само в България.


Президентът на МЕДЕЛ Филипе Маркес потвърди, че има безпрецедентно увеличение на атаките в цяла Европа в тази насока и това е тревожно. Такива тенденции също има в Полша, Унгария и Румъния.


Има криза в либералните демокрации и това дава отражение в съдебната власт, а именно тя трябва да посочва слабостта на другите власти.


По време на кампании с демагогия може да се критикува и така да се застраши принципът за справедлив процес, посочи Маркес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак