Свързани новини

16.11.2018 09:37

Дончев: Горивата ще поевтинеят с над 5 ст., ако се вземат мерки

Видян 924 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пет различни предложения за намаляване на цените на горивата са били обсъдени на срещата между вицепремиера Томислав Дончев и петролната асоциация. В предаването "Здравей, България" по Нова телевизия той коментира, че ако се вземат достатъчно мерки, понижаването на цените на бензина и дизела може да е с повече от 5 стотинки на литър. Част от идеите обаче предполагали законодателни промени и тепърва ще се анализират.


„Обяснения има всякакви. Но при тази ситуация, при която исканията, питанията и недоволството са насочени срещу цените на бензина, аз поканих Петролната и газовата асоциация, която обединява вносители, производители и търговци на горива да проведем разговор. Ако има истинска конкуренция, това означава, че цените са реални”, обясни Томислав Дончев.


„Факт е, че в България поддържаме минимален акциз на горивата, ставката на ДДС не е от високите в Европа, факт е, че цената на горивата не зависи от благосъстоянието на държавите, това са борсови стоки.  Факт е, че на бензиностанциите цената е по-ниска, отколкото в редица други държави членки на ЕС. Наред с това е факт, че очакванията на българите са при ниски ставки на акциза и на ДДС цените да са още по-ниски”, коментира още вицепремиерът.


Ако не се въведе данъка за старите коли, няма да се случи нищо фатално, каза вицепремиерът Томислав Дончев.„Очакваните приходи от него не са някаква впечатляваща сума. При всички случаи става дума за под 20 млн. лв. на година, като тези пари няма да постъпят в държавния бюджет, а в общинските”, добави той.


Вицепремиерът коментира и протестите. Той подчерта, че всеки има право да изрази мнението си и гнева си, но не трябва да се нарушава конституционния ред:


„Ние трябва да изберем какво искаме. Искаме ли малко повече сигурност на пътя, искаме ли да предприемем някакви мерки въздухът да е по-чист. Този данък няма да реши проблемите сам по себе си. Необходими са комплексни мерки. С учудване забелязвам как може да има два паралелни протеста – едните да протестират срещу данъка, а на една седмица отстояние да се протестира за чистия въздух. Данъкът не е само приход, той е и стимул.  Димът от един стар дизелов автомобил е директно вреден за здравето. Там има канцерогенни компоненти”.


Томислав Дончев коментира още, че в момента няма предпоставка за оставка на правителството и предсрочни избори. „От гледна точка на парламентарна аритметика – предпоставки за предсрочни избори няма. За мен лично изпълнението на задълженията в Министерски съвет е доколко има полза и доколко има смисъл. Аз лично ще работя, докато усещам полза и смисъл от работата си”, каза Дончев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец