Свързани новини

16.11.2018 09:30

Затвор за постоянна критика и присмех

Видян 3085 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Още на първо четене управляващите прокараха невиждани поправки в Наказателния кодекс (НК), в частта за борба с домашното насилие, пише Сега. Законотворците от ГЕРБ вкараха промени, според които всеки, който се присмива, крещи, засрамва друг човек или постоянно го критикува, може да влезе за 1 г.  в затвора. Срокът може да достигне до внушителните 5 години, ако това се случва в семейството. Нововъведенията минаха безпроблемно със 137 гласа "за", без нито един "против" или "въздържал се". Дебатът преди гласуването в НС се насочи от правно към чисто философско русло. Депутатите спориха по теми,  като: християнството, мъжа, жената, Адам, Ева, Гераците на Елин Пелин, розите и завивките.


Сред вносителите на въпросните  изменения са петима депутати от ГЕРБ, начело с парламетарната шефка Цвета Караянчева и шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Поравките целят  да заглушат критиките, заради отхвърлянето на Истанбулската конвенция (ИК). Припомнчме, че именно Караянчева беше един от най-яростните защитници на конвенцията. Нововъведенията от миналата седмица могат да се приемат за реванш на управляващите. 


Сега, покрай промените за домашното насилие, което става престъпление от общ характер, като престъпление е вкарано и психическото насилие. То може да бъде упражнявано посредством: вербално насилие, крещене, заплахи, тормоз, сплашване, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, изолиране на жертвата чрез лишаване от средства за независими дейности, за издръжка или икономическа независимост. Предвижда се да се наказва системното упражняване на психическо насилие. Систематичното преследване също става престъпление.  „Време е законодателят да говори, време е държавата да извади сопата”, заяви Караянчева, в края на октомври, когато промените бяха предложени. Вносителите настояват, че щели да се наказват само сериозни прояви.


Вкарването на текста обаче е много опасно, защото понятието е много разтегливо, подчертават от в. Сега. Освен това прокуратурата ще бъде затрупана от оплаквания.


Иначе домашното насилие ще се наказва по-тежко при самоубийство, закана, отвличане, принуда. Жертвите ще бъдат информирани, когато насилник бъде пуснат на свобода. Предлагат се и по-сериозни санкции при нарушаване на ограничителните заповеди.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Траянова от есес 30.06.2019 14:08

    Комунистическите гаулайтери по местоживеене не са отживелица. Те разбиват дом съветите с оглед престъпно заграбване.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но