Свързани новини

15.11.2018 14:11

САЩ пръснаха $6 трилиона за войни, които убиха 1/2 млн. души след 11 септември

Видян 2223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съединените щати са похарчили близо 6 трилиона долара за войни, отнели живота на близо 500 000 души след атентатите от 11 септември 2001 г., сочи годишният доклад Разходи за война на Института за международни изследвания Уотсън.


Докладът взема предвид разходите на Пентагона, разходите за непредвидени отвъдморски операции, както и тези на Държавния департамент, задължителните грижи за ветераните, лихвите по дълговете, причинени от войните, и разходите по предотвратяването и реагирането на тероризма от страна на Министерството на вътрешната сигурност.


САЩ започнаха глобална война срещу тероризма след атентатите от 11 септември, като нахлуха в Афганистан, който по онова време беше контролиран от Ал Кайда като съюзник на талибаните, пише Newsweek. През март 2003 г. Вашингтон свали иракския президент Саддам Хюсеин, обвинявайки го в разработването на оръжия за масово унищожение и връзки с терористични организации.


Въпреки първоначалните бързи победи, американските военни са измъчвани от продължаващите бунтове в тези две държави и разшириха борбата с тероризма в региона, включително Либия, Пакистан, Сомалия и Йемен. През 2014 г. САЩ събраха международна коалиция, за да се изправят срещу ИДИЛ, която възникна от сунитско-мюсюлманското въстание в Ирак и се разпространи в съседна Сирия и извън нея.


Докладът в сряда установи, че "американските военни провеждат операции в 76 страни, или сред около 39% от народите в света, като значително разширяват своята мисия по целия свят". Освен това тези операции "са придружени от нарушения на правата на човека и гражданските свободи в САЩ и в чужбина".


Човешка цена за САЩ по време на действията в Афганистан, Ирак и Пакистан възлиза на 6,951 войници, 21 цивилни и 7,820 изпълнители.


През февруари президентът Доналд Тръмп изчисли: "ние изхарчихме 7 трилиона долара в Близкия изток...каква грешка".


 Седмици по-късно той съобщи, че ще подготвят план за изтегляне от Сирия, тъй като войната срещу ИДИЛ навлезе в последните си фази, макар че високопоставени представители на Вашингтон оттогава разшириха американската мисия, считана за незаконна от сирийското правителство и неговите съюзници включително срещу Иран.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи