Свързани новини

09.11.2018 16:47

ЕС: Митническа граница в Ирландско море, ако няма сделка за Брекзит

Видян 3113 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Европейският съюз смята да настоява пред Великобритания за прокарване на митническа граница в Ирландско море, което значи по територията на Обединеното кралство, в случай че не бъде сключено споразумение с Лондон за брекзит, съобщи днес лондонският в. "Таймс", цитиран от ТАСС.


Изданието се позовава на изтекло в медиите писмо на британския премиер Тереза Мей до Демократическата юнионистка партия (ДЮП) в Северна Ирландия, с чиято подкрепа управлява кабинетът в Лондон, предаде Ройтерс.


Мей каза на ДЮП, че никога няма да допусне "да влезе в сила" такова разделение на Обединеното кралство.


Планът на ЕС ще остави Северна Ирландия свързана с общия пазар и митническия съюз на общността, ако преговорите с Великобритания претърпят неуспех. ЕС разглежда този вариант като "застрахователна полица" в опит да избегне твърда граница в Ирландия (между Ирландия и Северна Ирландия).


По-рано британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че вариантът на ЕС за митническа граница по Ирландско море е неприемлив, защото би означавал "разрушаване на целостта на Обединеното кралство".


Северноирландската Демократическа юнионистка партия е уведомила писмено Мей, че няма да подкрепи споразумение за брекзит, което оставя Северна Ирландия отделена от останалата част на Обединеното кралство, предаде бТВ.


По-малко от пет месеца преди датата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., споразумението за брекзит е на 95% готово, но официални представители казват, че все още има спорове за съдбата на сухопътната граница между управляваната от Великобритания Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей