Свързани новини

09.11.2018 11:34

За първи път бг ректор на университет си отива за плагиатство

Видян 4335 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




За първи път в историята на България ректор на университет ще бъде освободен от длъжност заради плагиатство.Става въпрос за проф. Росен Василев от Техническия университет във Варна.Той е станал професор и доктор на науките благодарение на преписани чужди трудове. Комисията по академична етика към министъра на образованието публикува тази вечер доклад след проверката си на сигнали срещу проф. Василев, който потвърждава категорично наличието на плагиатство в особено големи размери. Предстои министърът на образованието Красимир Вълчев да назначи служебен ректор, с което автоматично настоящият си отива, съобщи OFFNews.


Докладът

е във връзка с проверка, образувана по повече от 10 сигнала, уличаващи Василев в плагиатство. Те са подадени от професорите Овид Фархи (бивш ректор на ТУ-Варна) и Николай Минчев през 2017 и 2018 г. Проверката е разпоредена от министъра на 28 септември 2018 г. и започва същия ден. След по-малко от месец и половина резултатът от нея е факт.

Обвинения и проверяващи

В сигналите се твърди, че има плагиатство в дисертационния и научни трудове на ректора на ТУ-Варна проф. д-р Росен Василев в процедурите по придобиване на научната степен „доктор на науките“ и заемане на академичната длъжност „професор“. Прилагат се и многобройни доказателства.

Комисията избира трима арбитри - професори от техническите университети в София и Габрово - за сигналите, свързани с дисертационния труд на тема „Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти“. Други трима са определени за проверка на сигналите за плагиатство в научната продукция на Василев при провеждането на конкурса за заемане на академичната длъжност "професор". Те са от ТУ-София и ХТМУ.

Професор от ТУ-София се отказва да проверява колегата си от Варна и на 5 октомври 2018 г. комисията избира трима рецензенти - професори в същите два университета.

Всички арбитри и рецензенти са цитирани в доклада не с пълните си имена, а с инициали.

Доктор на науките

Проф. Росен Василев придобива научната степен "доктор на науките" през 2017 г. с дисертацията "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материалите за дентални импланти".

Според сигналите на двамата професори почти всички глави от дисертацията, както и останалите трудове, са преписани, някои 100%, от дисертации и статии на негови колеги от ТУ-Варна и от чужди автори (дисертация на Тихомир Доврамаджиев, статия на проф. Скулев, книга на Уей Ша и С. Малинов, дисертация на Ивайло Неделчев), издадени в периода 2005-2015 г. Липсват цитирания.

Становищата на тримата арбитри се различават по начин на изложение и обем, но са идентични по същество, пише в доклада.

Първият - проф. дтн В. П. твърди, че въведението и първата глава са преписани от дисертацията на Доврамаджиев „Създаване на дизайн на остеоинтегруеми дентални импланти“ (за образователната и научна степен „доктор“), защитена през 2012 г. Глави втора, трета, четвърта и пета са преписани от дисертацията на Ивайло Неделчев „Изследване ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово напластяване“ (за образователната и научна степен „доктор“), защитена през 2015 г.

Професорът подкрепя твърденията си с подробни сравнителни таблици за текстовете и фигурите в представения за защита труд.

Твърди се, че в глави трета, четвърта и пета са преписани не само текстове и фигури, но граматическите и правописните грешки са еднакви.

90% от шестата глава са преписани от книга с автори W. Sha, S. Malinov “Titanium alloys: modelling of microstructure, properties and applications”, CRC Press, Boca Raton, Boston, New York, Washington DC, издадена през 2009 г.

Глава седма е преписана също от дисертацията на Доврамаджиев, отново с текст и фигури. Еднакви са и приложенията в двете дисертации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак