Свързани новини

08.11.2018 12:28

В София ще плащаме възможно най-нисък данък за старите коли

Видян 1181 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В София собствениците на стари автомобили ще плащат възможно най-ниската сума, заложена в новия закон за данъци на автомобили, каза за По света и у нас заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. „Столичани няма да усетят рязко увеличаване на данъците”, обещава той.
Според новоприетия закон мощността на двигателя ще се умножава по годините на колата и това ще е имущественият компонент, той пък се умножава по екологичната категория на колата и така се получава годишният размер на данъка върху превозните средства. Задача на общинските съвети е да решат колко ще бъдат налозите.
Дончо Барбалов заяви: „Ще предложим за 2019 г. равнищата да бъдат минималните, които законът допуска след неговата промяна, за различните класове превозни средства. Целта ни е да дадем възможност хората да свикнат с новия начин за изчисляване на данъка”.
Собствениците на по -екологични автомобили ще усетят данъчно облекчение и това трябва да е стимул за подновяване на колите. Христо Перчемлиев има автомобил на повече от 20 години и не е доволен от промените: „Ще ударят беднотията, но нищо не може да се направи. Имам голямо желание да купя по-нова кола, ама дали ще ми се отдаде възможност”.


И в досегашната формула съществуваше имущественият компонент, но сега границите за определяне на данъка са по-широки. Мощността на автомобилите беше решаваща, като всички коли над 130 коня минаваха под един знаменател. Заради неефективния контрол отпада и отстъпката за наличието на катализатор, данъчни облекчения не се предвиждат и за автомобилите с монтирана газова уредба.
За електрическите превозни средства няма промяна, те продължават да бъдат освободени от данък и такса за паркиране.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни