Свързани новини

08.11.2018 09:46

Позор са предложенията на МенТа за таван на обезщетенията при смърт, смята Висшият адвокатски съвет

Видян 2544 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Позор за всяка правна система, безцеремонни, повърхностни и едностранчиви разрешения, които оставят пострадалите да се задоволяват с трохи". Така Висшият адвокатски съвет (ВАдС) определя предложенията на шефката на бюджетната комисия в парламента МенТа Стоянова за промени в Кодекса за застраховането (КЗ), с които се въвеждат лимити на обезщетенията при смърт на пътя и призовава те да не бъдат приемани. Становището е изпратено до самата Стоянова и до председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Както е известно шефката на бюджетната комисия в НС МенТа Стоянова настоява максималното обезщетение за жертва на пътя да стане 20 000 лева, или ще последва нов скок на Гражданската отговорност, която и без това бе завишена многократно през тази година.


Според адвокатите предложенията за промени в КЗ и ЗЗД обезсмислят и дискредитират с един замах постигнатата вече в законодателството ни завишена защита на участниците в движението.


Адвокатите посочват, че с приемането на предложенията на Стоянова ще се наруши и Европейското право.


В заключение от адвокатурата заявяват, че особено неприемливо в предложенията за промени в КЗ и ЗЗД е, че те прехвърлят последиците върху най-уязвимите и слаби участници в урежданите отношения – пострадалите. Вместо да им бъде заплатено дължимото обезщетение, ще следва увредените правоимащи лица да се задоволят с трохи, сравнено с вече установени нива и получени от други лица обезщетения, се посочва в становището.


В него се казва, че материята, свързана с обезщетенията на пострадали и увредени, изисква задълбочено разрешение, а не повърхностно и едностранчиво. А предложените промени, освен че постигат очевидна несправедливост при сравняване на обезщетенията, не допринасят с нищо за решаване на конфликтите в тази сфера, тълкуват топюристите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и