Свързани новини

07.11.2018 13:41

Патова ситуация в САЩ: Демократите взеха Конгреса, републиканците – Сената

Видян 2120 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Проблемите за президента Тръмп се увеличават, след като за първи път от 8 години насам не неговата Републиканска, а опозиционната Демократическа партия взе контрола над Конгреса – камарата на представителите. Това означава трудно прокарване на документи, инициирани от президента през депутатите, а по-вероятно: невъзможно. Означава също поредица от нови комисии и разследвания на дейността на милиардера в Белия дом.
Републиканците обаче получават мнозинство в Сената, което им гарантира повече контрол в съдебната власт и затруднено преследване на президента на финалната права. Проблемът е, че Тръмп изрази недоволство от лидера им в горната камара „за всичко”. Иначе той поздрави съпартийците си, определяйки резултатите от междинните избори като „страхотен успех”.
Това най-меко казано е силно преувеличено, защото ситуацията е патова: и двете партии държат мнозинства само с 1 глас повече от необходимото – 219 за демократите в Конгреса и 51 за републиканците в Сената. Демократите печелят 26 нови места в долната камара, републиканците печелят плюс 2 в Сената. Което ще засили медийния натиск и търговията на гласове вътре в парламента на САЩ, а не е тайна, че Тръмп без друго има немалко противници сред уж своите.
Още по-интересни са данните за губернаторите. Републиканците губят 7 щата, но въпреки това остават да управляват 3 повече от Демократите – 25 срещу 22.
Разделението на страната е огромно: средните щати са твърдо зад избраника си Тръмп, докато големите градове, по-богатите и по-образовани жители по крайбрежията – и в Ню Йорк, и в Лос Анджелис и цяла Калифорния, и в Чикаго, са твърдо против президента.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион