Свързани новини

06.11.2018 11:56

Без победител в делото Нинова - Борисов

Видян 1690 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд отхвърли исковете на премиера Бойко Борисов и на лидера на БСП Корнелия Нинова. Двамата се съдят взаимно за фрази, изречени по време на предизборната кампания през март 2017 г. Борисов съди Нинова за 26 хил. лв за репликата "крадецът вика дръжте крадеца", изречена в телевизионно интервю на 23 март 2017 г. Тя пък заведе контра иск срещу него за 30 100 лв. за изразите "г-жа лъжа" и че била "върл активист на СДС", казани също в телевизионно интервю, по време на откриване на пречиствателна станция. Лидерът на БСП обяви, че ще обжалва решението на СГС.


Според Борисов друго позорящо го изявление било, че по време на предизборна проява Нинова извикала на сцената Елена Йончева казала, че това е човекът, който се осмелил да нарече Борисов "крадец".


Изявлението: "Крадецът вика дръжте крадеца" е народна поговорка, пише в мотивите си съдия Невена Чеуз. Тя добавя, че българският тълковен речник определя поговорката "като народно умотворение, което има характер на стегнат устойчив израз с преносно значение и с което се изказва мъдрост, придобита от житейския опит". Затова съдът смята, че твърдението, не е „клеветническо” и сравнение, сочещо на престъпление. " Според магистратите изказването представлява мнение и оценка.


Съдия Чеуз също така в мотивите си обръща внимание, че правото на свободно изразяване и разпространяване на мнение е конституционно закрепено.То е основополагащо в съвременното общество, посочва тя.


По отношение на насрещния иск на Корнелия Нинова съдийката обяснява, че СДС е политическа партия, която участва в политическия живот на страната и членството в нея не е позорно обстоятелство. Освен това по делото не били събрани данни Нинова да е била член на СДС. След като твърдението не е позорно, няма значение дали се е почувствала засегната, посочва още съдът. По отношение на думите "г-жа лъжа", изречени в предизборна проява, съдът обяснява, че никъде Нинова не е посочена поименно, а за да се приеме едно изказване за клеветническо, то трябва да е индивидуализирано.Съдът също така призна, че епитетите използвани от Борисов спрямо нея може да са обидни, но като публична личност лидерът на БСП трябва да понася дори шокиращи и смущаващи оценки. И присъди Борисов да плати адвокатските разноски на врага си.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Коко 30.06.2019 14:08

    И все пак има един ОСЪДЕН.И това не е Нинова. Винаги виновния заплаща съдебни разноски.

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако