Свързани новини

05.11.2018 09:34

С. Арабия бомбардира Йемен, 14 млн. там гладуват

Видян 1778 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, извърши поредица от въздушни удари срещу "легитимни военни цели" в столицата Сана и на други места в Йемен, няколко дни, след като високопоставени американски лица призоваха лицемерно за прекратяване на огъня, предаде RT. Напомняме, че 2 години Рияд води неразрешен бой срещу съседната си страна, за което няма нито санкция от ООН, нито каквото и да е право според международните закони и конвенции. Напомняме също, че по американско предложение С. Арабия е шеф на съвета по правата на човека към ООН. И напомняме накрая, че Рияд е водещата дестинация за износ на българско оръжие, както показаха и официалните данни, оповестени преди броени дни. Ние снабдяваме виновната страна в тази мръсна война. По данни на ООН, изнесени в петък от генералния секретар Гутереш, цитиран от Синхуа, 14 милиона души в Йемен гладуват, повечето са жени и деца и това е над половината от населението на суверенната арабска република, в която България имаше много бизнес допреди четвърт век. ООН описва ситуацията като най-тежката хуманитарна криза в света, а провокирането на мора чрез глад е умишлена политика на С. Арабия, която постъпателно реже връзките на Йемен с останалия свят.


Целта на 12-те атаки са били ВВС-базата Ал-Дайлами и международното летище в столицата на Йемен. То остава една от малкото връзки на разкъсаната от войната страна със света, след като Рияд на практика унищожи възловите пристанища на държавата.



"Сега е време за прекратяване на военните действия", казаха държавният секретар Майк Помпео и министърът на отбраната Джеймс Матис. Американските представители искат специалният пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс да се срещне с воюващите страни в Швеция следващия месец, за да се договори прекратяване на ударите на Саудитска Арабия срещу силно населените цивилни райони.


Странно е, но американските самолети все още осигуряват въздушна подкрепа и разузнаване за саудитските самолети, атакуващи йеменските цели. Сенатори отдавна призоваха американското ръководство да сложи край на подкрепата си за коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, като призивите се засилиха след убийството на Джамал Кашоги, кореспондент на вестник Вашингтон пост, убит в саудитското консулство в Истанбул.  Доналд Тръмп обаче многократно отказва да въведе санкции срещу Рияд, тъй като това може да застраши сделката за продажба на оръжие в размер на 110 млрд. долара, подписана миналата година със саудитците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог