Свързани новини

02.11.2018 09:41

Борисов: Надявам се да развием сферите, в които Израел е водещ

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както Израел, така и България е на много ключово място. И нашият регион е такъв, че с общи усилия, толерантност и приятелство трябва да си решаваме проблемите, а Балканите имат огромна перспектива. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с израелския премиер Бенямин Нетаняху в резиденция Евксиноград. Двамата разговаряха на четири очи преди Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, на която премиерът Нетаняху ще бъде гост по покана на българския си колега.


Министър-председателят Борисов изтъкна, че утрешният форум е свързан с желанието Европейският съюз и Балканите като част от него да бъдат все по-проспериращи. По думите му потенциал за развитие имат именно сферите, в които Израел е водещ, а България и останалите балкански страни имат своите възможности. Премиерът Борисов даде за пример високите технологии и сферата на сигурността. „Надявам се в недалечно бъдеще да развием и нашите военни заводи за съвместно производство на дронове“, добави министър-председателят.


По време на срещата на четири очи премиерът Борисов е запознал своя израелски колега с резултатите от посещението му в ОАЕ и Египет. Акцент е поставил върху възможността да бъдат създадени хранителни хъбове на Балканите, върху развитието на сътрудничеството в областта на информационните технологии, както и изграждането на „мостове“ между страните в сфери като медицина, фармацията и др.


„За мен е чест, че инициира тази важна среща на върха. Сътрудничеството, което България има със Западните Балкани, общата визия за региона, която споделяме заедно, е нещо, което може да помогне на всички държави в региона“, отбеляза от своя страна израелският министър-председател Нетаняху. По думите му фактът, че това е третата му среща с премиера Борисов само в рамките на четири  месеца, е показателен не само за тяхното приятелство, но и за това че следват общо виждане за това, което могат да постигнат за своите държави и приятели. Нетаняху добави, че повече от 210 000 туристи от Израел са посетили България през миналата година, но се надява след неговата визита техният брой да се увеличи.


Израелският премиерът акцентира върху енергийната тема, в която по думите му също има голям потенциал. Той отбеляза амбициозния източносредиземноморски проект East Med, като подчерта, че малко от този газ, за който се водят в момента преговори с Гърция, може да достигне и до България.


Бенямин Нетаняху благодари за гостоприемството. „Благодарение на твоето лидерство, България се превърна във водеща държава в ЕС, не само на Балканите. И, разбира се, на световната сцена“, обърна се израелският премиер към министър-председателя Бойко Борисов. Нетаняху отбеляза също, че България е изключително важен партньор за Израел и  отношенията между двете държави трябва да продължат в този дух, защото това е важно както за двата народа, така и за региона и за света.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви