Свързани новини

02.11.2018 09:28

България не е желан партньор в ЕС и си сътрудничи само с Румъния, показа проучване

Видян 3257 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България не е желан партньор в рамките на ЕС, сътрудничи си на практика само с Румъния и не участва в нито една неформална група държави с общи интереси. Това показва проучването EU Coalition Explorer на Европейския съвет за външна политика, което представя взаимодействието между 28-те държави членки, съобщава Дневник. То е проведено измежду 800 професионалисти в областта на политиката и европейските дейности – учени, правителствени служители, политици, представители на медиите и др. От България са участвали 36 души – повече от всички други държави.

Участниците са били попитани с кои други страни правителствата им биха избрали да си сътрудничат по европейски въпроси, кои държави имат същите дългосрочни интереси и кои откликват и сътрудничат. Има и въпроси кои са били най-разочароващите партньори и кои са отдадени на европейската интеграция.

България се намира на 24-о място по отношение на общия коалиционен потенциал – зад нея са Малта, Словения, Хърватия и Кипър. Най-висока позиция тя регистрира по отношение на отдадеността си на интеграцията (17-о място). Деветнадесето място страната заема по отношение на общата политика за миграцията.

По отношение на двустранните връзки България има такива на практика само с Румъния.

6% от професионалистите в Румъния са отбелязали, че правителството им би се свързало със София по европейски въпроси; същото казват 2% от австрийците, 1% от унгарците и 1% от шведите. България поставя Германия и Франция като най-важните си партньори, следват ги Австрия, Румъния и Гърция.

На въпроса с кои държави имат дългосрочни общи интереси България посочват 12% от респодентите в Румъния, 6% от тези в Хърватия и по 4% от Гърция и Унгария. Българската позиция поставя Румъния на първо място, следвана от Германия и Унгария.

На въпроса кое правителство откликва и с него е лесно да се работи българското споменават 8% от запитаните в Румъния и 4% от тези в Гърция. 21% от българските представители сочат Германия, 13% - Румъния, и 9% - Австрия.

България не успява да си спечели слава дори като най-лош партньор – за такъв я намират само 5% от професионалистите в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се