Свързани новини

01.11.2018 09:40

Само за 13 бона е обвинен шефът на ДАБЧ

Видян 1805 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Най-големият удар на прокуратурата се оказа подкуп в размер на 13 000 лева, съобщава Сега.  За тази сума бе обвинен шефът на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев.


   "Акцията на прокуратурата и антикорупционната комисия в ДАБЧ е най-сериозният случай на корупция по високите етажи на властта без аналог в най-новата ни история". Това заключение беше направено от зам.-главния прокурор Иван Гешев, който даде брифинг за акцията, заедно с наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и заместника му Антон Славчев. В случая странното е, че Харалампиев, който е обвинен като организатор на група за търговия с влияние, ще отговаря само за подкуп от 5000 евро и за 5 случая на търговия с влияние за по 350 евро. "Работим с това, което можем да докажем", обясни Гешев. И напомни как Ал Капоне бил отговорен за няколко убийства, но е вкаран в затвора за неплатени данъци.


Борците срещу корупцията очевидно не броят за висок етаж на властта кмета на столичния район Младост Десислава Иванчева, задържана от тях за подкуп от 70 хил. евро, пише Сега.


От всички над 20 задържани в понеделник, обвинения са повдигнати само на председателя Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на двама посредници, които са им носили парите. Главният секретар е подведен под отговорност като участник в групата и за търговия с влияние за сумата от 2300 евро.


На въпрос защо от 20 арестувани в понеделник само четирима са с обвинение, прокурорите отговориха, че не се целят в портиери, деловодители и чистачки, а в агенцията и портиерите вземали дребни подкупи. "Гоним високата корупция", обобщи Гешев. От прокуратурата обясниха още, че тепърва ще търсят стари преписки и дела, свързани с ДАБЧ, не го направили досега, за да не изтече информация за акцията. Колкото до старата проверка на Върховната административна прокуратура, която констатира проблеми в агенцията още преди 4 години, Гешев обясни, че това били нарушения, а не престъпления. Но предположи, че схемата е била наследена от Харалампиев, който е в агенцията от малко повече от година. 


В същото време от прокуратурата обявиха, че  задържаните обръщали получените подкупи за издаване на фалшиви удостоверения за български произход в биткойни. Трима от задържаните бяха оставени за постоянно в ареста.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей