Свързани новини

31.10.2018 16:40

€5 млрд. изпарени от сметките на Кадафи само в Белгия, доказа се

Видян 3900 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международно прокурорско разследване доказа онова, за което Белгия настояваше, че е фалшива новина: милиарди са се „изпарили” от сметките на режима на Кадафи в банки страната, чиято водеща финансова институция КВС държи третата по големина банка у нас ОББ, а като група е номер 1 с притежаваното от нея ДЗИ. Лъжа се оказаха твърденията на Кралството.


 Прокурорите доказаха по искане на ООН: поне 5 милиарда евро са източени под формата на дивиденти от акции и облигации и лихви върху влогове в неизвестно чии джобове. Всичко официално е било замразено, но странно защо не и доходът от авоарите. И така 7 години и половина. И, ако лихвите по влогове са малък процент, не така стоят нещата с пакетите от ценни книжа, с които белгийците продължават умело да играят на световните пазари, нищо че уж са във фризера.


Според източници от разследването сега с тези пари явно се финансират местните милиции – въоръжените формирования, които са поделили на части голямата, богата и мощна допреди 7 и половина години държава.


Това е нарушение на заповедта на ООН за пълно замразяване на всички богатства на администрацията на Кадафи. Световната организация смяташе, че чрез нареждането си е блокирала не само де юре, но и де факто авоарите – като само на сметката на Либийската инвестиционна агенция те бяха на обща стойност над 60 милиарда евро в цяла Европа.


    Външният министър на Белгия Дидие Рейндерс коментира, че не е участвал във вземането на решение за избягване на замразяването и прехвърли топката на финансовия министър. Той разкри още, че със специално искане от хазната на кралството през октомври 2012 г. е станало възможно деблокирането и то  именно по волята на тогавашния титуляр във финансите Стивън Ванакере. Депутатът Жорж Гилкине твърди, че има не само лихви и дивиденти, но и уж блокирани суми, които са „протекли”: „Документите на ООН потвърждават, че Белгия не е изпълнила резолюцията за замразяване на либийските авоари и скандалът ща стане огромен”.


Базираното в столицата Брюксел евроиздание на прочутия политически сайт Политико направи разследване, което потвърди: „Дивиденти от акции, други доходи от ценни книжа и плащания по лихви регулярно са изтичали от сметките на свързвани с Кадафи фирми и иституции белгийски банки, като са отворили яма в санкционния режим”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични