Свързани новини

31.10.2018 15:26

Нови дигитални и спортни зали в столичните училища

Видян 1211 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През следващата година ще инвестираме 4,6 млн. лв. в спортна инфраструктура, за да няма училище без спортна зала, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на изграждането на новия салон към 149 училище Иван Хаджийски в район Овча купел. Напомняме, че тази година нашият град е Европейска столица на спорта, което не значи само организиране на големи състезания за елитни атлети като световните първенства по волейбол и художествена гимнастика, международния тенис турнир и мачовете на Кубрат Пулев и националния отбор, но и вложения в масовата физическа култура, особено на младите хора.


„Преди няколко години в София имаше 10 училища, които нямаха спортни зали и физкултурни салони изобщо, а други имаха опасни. Така че наследството не беше добро по отношение на спорта в училище, а за нас това е приоритет", обясни кметът на София. "Досега изградихме 10 нови спортни и физкултурни салона, включително и в трите нови училища, които построихме. В момента продължава изграждането на нова спортна зала в Първа английска езикова гимназия. Общо 7 сме заложили за следващата година, част от тях вече започнаха да се изграждат, а останалите - през следващата година. Като голямата ни амбиция е до две години в София да няма училище без спортна зала и физкултурен салон. Заедно с това строим и допълнителни втори спортни зали. Подготвихме и инвестиционни проекти за изграждане на модерни мултифункционални спортни зали в дворове на училища, в които има място за тях. Освен в училищата, в новите детски градини имаме 78 нови спорни салона и 14 басейна. Така че активно инвестираме в сферата на образованието. Тази година само 3,6 млн. лв. са само насочени към инвестиции в спортна инфраструктура, а през следващата година залагаме 4,6 млн. лв., за да изпълним тази амбициозна задача - да не остане училище без спортна зала", коментира още кметът.


"Сега откриваме един изцяло нов корпус към 149 училище, което тази година чества 30-годишнина. През 1988 г., заедно с основната сграда, са започнали да строят и спортна, но градежът беше изоставен. За съжаление, такива изоставени общински сгради към училища не бяха една и две в София. Преди няколко години възстановихме и изградихме изцяло нова спортна зала и басейн в 88-о училище в същия район Овча Купел. Направихме и в Суходол. Така че в тази част на града имаме сериозни инвестиции", каза още Фандъкова.


Тя обясни, че София инвестира не само в спорта. В същото 149 училище има иновативна паралелка, която е насочена към дигитални и цифрови умения и са създадени съответните съвременни технологични условия за това. Има и единствената в София специалност Национална сигурност и криминалистика в гимназия.


"За Деня на народните будители искам да поздравя всички учители и всички хора на духа, които работят в нашия град и да ги уверя, че продължаваме с инвестициите в образование и култура”, увери Фандъкова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева