Свързани новини

30.10.2018 17:30

2,7 млрд. лв. харчи правителството без санкции на НС

Видян 1886 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Кабинетът отново прави допълнителни разходи, които не са гласувани от парламента.  Миналогодишния текущ излишък от около 2.7 млрд. лв е похарчен без дебат в Народното събранив (НС).


52% от тези средства са раздадени през декември 2017 г., като най-голямото перо са извънредните 1 млрд. лв. за програмата за саниране, посочва одит на Сметната палата за изразходването на миналогодишния бюджетен излишък.


И тази година премиерът Бойко Борисов може да изхарчи по свое умострение  натрупания излъшък, който към 30 септември е 2,7 млрд. лв. Според Сметната палата всичко е законно и органът не вижда нарушения в начина, по който се изразходват средствата.



 Дори Менда Стоянова - шеф на бюджетната комисия на НС, призна, че самите бюджетни излишъци се дължат на несъстояли се капиталови разходи, главно неусвоени еврофондове.


    Самият одит беше възложен от парламента по предложение на БСП. До него се стигна едва, след като ГЕРБ одобри инспекцията, но разшири времевия  хоризонт, така че да обхване не само разходите на новия кабинета Борисов 3, но и служебното правителство на президента Румен Радев.  Според отчета всички разходи са законни. Въпросът дали са целесъобразни обаче си преценява правителството, става ясно от одита, който се оказа доста безкритичен.


    От изхарчените 2,7 млрд. лв. Сметната палата е проверила извадка от 1,5 млрд. лв., раздадени на министерствата, и 72 млн. лв. - на общините. Най-много допълнителни средства през 2017 г. са получили регионалното министерство -  1,2 млрд. лв., министерството на отбраната - 106 млн. лв. , транспортното министерство - 53 млн. лв., и МВР - 49 млн. лв. През януари 2018 г. най-много допълнителни пари са отишли в Държавният резерв - 108 млн. лв., отново регионалното министерство - 64 млн. лв., МОН - 25 млн. лв. и транспортното министерство - 12 млн. лв. През 2017 г. кабинетът е предоставил 462 млн. лв. допълнително на общините.


 Одиторите са отчели, че при обнародваното в Държавен вестник постановление не съответства с приетото от правителството. От стенографския запис на правителственото заседание на 22 ноември 2017 г. било видно, че имало само едно предложение за промяна относно отпускане на допълнителни средства на община Средец. На следващия ден министърът на финансите е внесъл окончателен текст на постановлението, в който са добавени още 25 общини, включително община Средец, което увеличава сумата на допълнителните разходи с 23 млн. лв. Оказало се още, че изходящите номера на някои от исканията за пари на общините били с дати след внасянето на проектопостановлението, а четири от тях били дори от предходната бюджетна година.


Въпросът за изразходването на бюджетните средства беше повдигнат и от президента Румен Радев в началото на октомври. Държавният глава категорично настоя НС да изиска събраният бюджетен излишък да се изхарчи сред обществен дебат и санкция на парламента. Радев смята, че това би било много силен сигнал от страна на правителството и парламента към гражданите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и