Свързани новини

29.10.2018 18:10

Как са милионери шефовете на държавни болници при заплати до 6 593 лв.?

Видян 8209 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Държавна тайна! Oт Министерството на здравеопазването (МЗ) отказаха да предоставят информация за заплатите на шефовете на държавните лечебни заведения, поискана от Сега, съобщава изданието. Ведомството се аргументира с мотива, че размерът на възнагражденията представлява лични данни. Подобно становище обаче нарушава Закона за достъп до обществена информация, тъй като тези болници имат статут на публични и се финансират от обществени средства. Въпреки отказа на МЗ, доходите им могат да бъдат видени в отчетите на болниците, публикувани на сайта на Министерството на финансите.


  От тази година шефовете на всички публични клиники, които имат договори с НЗОК са длъжни да подават имотни декларации пред Антикорупция. Според подадените декларации може да се види, че директорите тези лечебни заведения са неочаквано състоятелни.
Декларираното имотно състояние силно се разминава с математиката. При максимално възможни официални заплати под 7 хил. лв. месечно и до 80 хил.лв. годишен доход - директорите на болници у нас притежават имущество за милиони.
Според наредба на министерството заплатите на шефовете на болници могат единствено  да бъдат от 280 до 400 на сто от средната месечна брутна заплата в съответната клиника, но не могат да са по-високи от 12 пъти минималната заплата за страната.
Така например Св. Екатерина е кардиологична болница, като част от това лечение е платено от НЗОК. Средното възнаграждение  в лечебното заведение за 2017г. е било 1648 лв.. Дългогодишният шеф на клиниката обаче проф. Генчо Начев е най-богатият из между колегите си в страната. Формално неговата месечна заплата не може да е била не повече от 6592 лв.. Но тъй като минималната заплата в страната през миналата година беше 460 лв., възнаграждението на Начев всъщност е било не повече от 5520 лв.

Според имотната си декларация проф. Начев и съпругата му Даринка притежават дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв. Шефът на столичната Св. Екатерина"има на влог над 5 милиона и 400 хиляди лева, 14 имота, сред които и два апартамента в Лозенец, придобити миналата година. Към това може да добавим три коли, едната от които - Порше и над 500 дка гори-само те са за милиони.

Сред заможните лекари е и новият управител на Здравната каса д-р Дечо Дечев. Неговата декларация за миналата година е в качеството му на шеф на болница Св. Иван Рилски. Д-р Дечев има депозити у нас и в чужбина в размер на над половин милион лева. Притежава и няколко имота.

Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов има апартаменти в София и Арапя. На депозит има над 78 хиляди евро и 20 хиляди лева. Има обаче и един ипотечен и два потребителски кредита, както и лизинг за кола.

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски има два апартамента в София и две коли. Държи на влог 77 000 лева и 54 000 евро, но изплаща потребителски кредит от 30 000 лева.

Шефът на Майчин дом доц. Иван Костов, освен апартамент в София и вила във Владая има и депозити на стойност близо един милион лева.

Другият доста състоятелен директор - проф. Иван Миланов, управлява болница Св. Наум, където средната заплата е по-ниска - 1048 лв. през 2017 г. Тоест възнаграждението му от болницата е било не повече от 4192 лв. Миланов лично или заедно със съпругата си притежават 4 апартамента в София, 2 в Слънчев бряг, 4 в Поморие и 1 в Стара Загора. Неврологът кара Ауди А7 за близо 150 000 лв. В банки Миланов има и над 3.1 млн. лв.

Управителят на Здравната каса, който през 2017 г. беше директор на Св. Иван Рилски Дечо Дечев има със съпругата си 3 апартамента в София, 2 от които наследствени, къща в Рибарица и мезонет в Гърция. Влоговете на семейството са за малко над 500 000 лв. Средната заплатата в болницата през м.г. е била 2052 лв. Лекарите там са получавали средно брутно близо по 3000 лв. Дечев също минава прага от 12 минимални заплати и възнаграждението му не следва да е било над 5520 лв.

В пловдивската Св. Георги миналата година средната заплата е била 1466 лв., а на лекарите -  2600 лв. Директорът Карен Джамбазов е получавал не повече от 5520 лв. Според декларацията му влогът му е скромен - 31 000 лв., но има вземания от заем за 160 000 лв. и инвестиции за над 125 000 лв.

Директорът на болницата в Монтана Тодор Тодоров пък блесна с апартамент в Хага, освен това има и влог с над 200 000 лв. В подопечното му лечебно заведение средната заплата е била 1100 лв., а неговата съответно - максимум 4400 лв. Лекарите там са се разписвали под средно 2000 лв. на месец.















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец