Свързани новини

29.10.2018 09:28

Магистратите се покриват с информационен чадър

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшия съдебен съвет (ВСС)  излезе с оферта за законодателно ограничение на медиите, пише Сега.  Съветът налага рамки на „публичния натиск върху съдиите от печатни, електронни и/или социални медии, НПО, интернет информация, негативно обществено мнение". В становището се говори за „независимост на съдебната власт”, но се забравя, че независими трябва да бъдат и медиите.


Причината  за подобни поправки е, че в угодните на управляващите медии често има публикации срещу представители на съдебната власт, които настояват за реформи. От Сега подчертават, че а проблемът тук е, че всяка регулация в медийния сектор посяга единствено добросъвестните журналисти.


Припомняме, че от Репортери без граници, поставиха страната ни на незавидното 111-о място в световната класация пос вобода на словото, което явно не е възможният предел.


ВСС излезе с препоръка законодателят да обсъди възможността намесата в работата на съдебната власт чрез медийни публикации да бъде санкционирана.  Всяко влияние или въздействието върху съдия или прокурор по „неподобаващ начин”, във връзка с изпълнението на служебни задължения, да се вкара в НК като престъпление против правосъдието. Очаква се със закон да се защитят и семействата на магистратите, когато личната им безопасност е застрашена поради изпълнение на функциите им. Освен това се предвижда и да се регламентира как се отразяват текущи дела и всички задействани лица по тях.


Подобни поправки прдизвикаха и несъгласие, в т.ч. и сред самите магистрати. Против стандартите гласуваха Боян Магдалинчев, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев и председателят на ВАС Георги Чолаков. Мерките обаче бяха приети с гласовете на останалите 8 от съдийската колегия, които най-често са "герои" на очернящи публикации, припомня Сега.


Според правозащитника адв. Михаил Екимджиев препоръките могат да бъдат ползвани за цензура. Той припомни, че съществуват етични журналистически правила, а в НК има състави за обида и клевета и всички съдии могат да се възползват от тях. Нещо, което важи за всички граждани важи и за магистратите, които не би трябвало да имат привилегии. Те могат да търсят и обезщетение за непозволено увреждане по граждански път. Имат и своите конституционни гаранции за независимост, но не се обиждат от натиска на изпълнителната власт, както в жалкия казус с Господари на ефира.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са