Свързани новини

26.10.2018 10:45

Йотова: Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Тези с до 20 човека са около 13%. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на конференция „Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения“, предаде Фокус.


 „В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини“, допълни Илияна Йотова. Тя отбеляза, че на европейския фон сме в първата петица на страните с най-застаряващо население. „Мерките и политиките не търпят отлагане. Не бива да говорим само когато излезе поредната отчайваща статистика или видим стряскащото заглавие в медиите - че сме най-бързо топящата се нация“, каза още тя.


„За Северозападна България години наред бе запазено мястото за най-слабо развития регион в цяла Европа. Очевидно европейската политика на сближаване за 11 години не успя да постигне почти нищо“, отбеляза вицепрезидентът. „Ако нищетата беше запазена мярка само за Северозапада, през последните години тази „болест“ разяжда и други части на страната, особено по граничните райони, особено в Североизточна България“, допълни тя. По думите й през 2016 година коефициентът на възрастовата зависимост между населението над 65 години и до 14 години в Силистренска област достига до 170%. „Няма друга страна в ЕС с такива съотношения“, подчерта Йотова, като отчете, че основната причина за негативните тенденции се корени в ниските заплати в тези населени места. Според нея демографската криза е най-важната тема за страната ни, защото от нея зависи бъдещето на българската нация. "Това е тема, която не е подвластна на политически мандати и, колкото и да изглежда невъзможно в днешните условия, задължава национален консенсус", заяви още вицепрезидентът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се