Свързани новини

23.10.2018 18:09

Ликвидират Фонда за лечение на деца

Видян 1682 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие, а  функцията му ще изземе НЗОК, потвърдиха от МЗ, съобщава Дарик. Мярката е част от "реформите", които ще предприеме ресорният министър Кирил Ананиев, заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция Медицински одит.


Не е ясно обаче дали ще се закрие и Общественият съвет на Фонда който обсъждаше заявленията на родители на болни деца. Министър Ананиев заяви, че предстои дискусия дали той да остане или ще бъде сформиран друг орган, който да изпълнява неговите функции. Според зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева  пък „това не е най-важният въпрос”.


Пациентски организации вече коментираха, че това е  „експеримент с болните деца", който  не трябва да се прави. Според тях касата няма капацитет да извършва функциите на Фонда, както и да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват. На свой ред  Жени Начева, която е сред членовете на Надзорния съвет и един от инициаторите на промените, коментира, че прехвърлянето на Фонда към Касата щяло да увеличи административната тежест и Касата имала компетенции в тази посока.


 


Основен момент обаче е, че досега Фондът заплащаше лекарства, за които в страната ни няма притежател на разрешение за употреба, а НЗОК по закон няма право да заплаща такива лекарства, каза председателят на организацията Станимир Хасърджиев.


Според него ще възникне и проблем с това, че досега Фондът заплаща включително разходите за престой, придружител на дете и настаняване, а няма регламент, според който НЗОК да плати тези разходи.  В момента фондът заплаща и медицински изделия, необходими за лечението на деца в чужбина, които НЗОК не плаща.


Предвид постоянно възникващите икономии на НЗОК, притесненията на организациите далеч не изглеждат безпочвени. Сега пострадали от поредната здравна реформа могат да се окажат болни деца.


Промените предстои да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество и МС, след което да се гласуват в НС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Майките в лудница, децата в клиника 30.06.2019 14:08

    Парите отидоха за децата идиоти по 990 лева на труп.

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате