Свързани новини

15.10.2018 13:54

Викат „чао” на Меркел след изборите в Бавария, но тя чака 28 октомври

Видян 1701 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В Бавария победи промяната, а Европейският съюз загуби", заяви Матео Салвини, който е вицепремиер на Италия лидер на дясната партия Лига - "историческо поражение за християндемократите и социалистите, а приятелите от Алтернатива за Германия за първи път влизат в провинциалния парламент. Ариведерчи (довиждане - на италиански), Меркел, Шулц и Юнкер”.


Резултатът на коалиционните партньори на канцлера от ХСС, за които гласуват и нейните фенове в Бавария от 37,2% е исторически рекорд като най-нисък за повече от половин век – 57 години. Въпреки че е малко над прогнозите, той хем е 10% под числото от последния вот през 2013 г., хем им помага да не останат извън властта, което не им се е случвало от 78 години, хем прави трудно съставяне на правителство на най-богатата провинция на Федерална Република Германия, където ХСС – партията, финансирала създаването на ГЕРБ, винаги е имала мнозинство.


За коалиционен партньор ще бъдат търсени триумфиралите Зелени, които обаче трудно ще се съгласят с мигрантската политика на десняците.


Най-вероятно обаче в кабинета ще влязат Свободните избиратели с 11,2% и 27 места, голямата сензация на изборите и основните, привлекли увеличената с 8% спрямо миналия вот твърде голяма активност от 72,4%.


В кабинета евентуално биха могли да влязат социалистите, които също бележат исторически минимум наполовина на последните им котировки преди 5 години, но е въпрос на изчисление дали техните 9,7% процента и 22 народни представители ще стигнат на ХСС, за да могат двете партии, които участват във федералното, да съставят и правителство на областта. Или ще трябват и Свободните избиратели за сглобката, която вече със 135 депутати би била бетон.


Преговорите за кабинет като нищо ще се точат поне колкото за централно правителство, които отнеха месеци и произведоха недотам стабилен резултат.


За първи път Алтернатива за Германия влезе в парламента на Бавария, като с 10% крайнодясната партия, пръкнала се от съветник на Меркел, постига по-малко от очакванията и от националния вот. Което е лесно обяснимо, защото основната й база е в Източна Германия. Под очакванията са и либералите, които с 5,1% минаха на косъм.


Ако канцлерът Меркел постигне незадоволителни резултати на следващите провинциални избори в Хесен на 28 октомври, тя ще се наложи да подаде оставки и сигурно за първи път в следвоенната история на Германия ще има предсрочни избори.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци