Свързани новини

15.10.2018 09:31

Има ли тайна комисия в Столичния общински съвет?

Видян 1433 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съветниците от Реформаторския блок в Столичния общински съвет през последните дни активно пишат и говорят за „тайна комисия” в Столичния общински съвет, доминирана от ГЕРБ, която отговаря за обществените поръчки в града. 19 минути който е наясно, че такава комисия съществува и тя е съвсем явна, разрови темата в детайли.


    Комисията по обществени поръчки в Столичния общински съвет е основана на 19 май 2005 г. Не е ясно дали тази дата не е избрана и нарочно – на този ден е осъществен един от превратите в България. Още повече, целта й, както защитават създаването й в тогавашния градски парламент, е да бъде контролиран кметът Софиянски, в чиито правомощия до онзи момент са били поръчките. Може би това е капката, която прелива чашата и човекът с усмивката решава да зареже след 10 г. поста си и да се катапултира като народен представител на изборите същото лято.


Със създаването на комисията властта по разпределението на парите за големите проекти на града – метрото, строителството и ремонт на пътища и друга инфраструктура, минава в ръцете на съветниците, което вероятно е и демократично, пък и повече глави мислят по-добре от една, както се казва.


Председател на градския парламент в онзи момент е Владимир Кисьов от СДС. Днес партията е част от реформаторския блок, представител на сложното мнозинство през 2005 г. с другата партия от сегашния реформаторски блок ДСБ, която в онази епоха е в кърмаческа възраст, и с партията на Софиянски ССД, която също произхожда от старото СДС.


Членовете на силно доминираната от сините комисия са цели 9, понеже по онова време в СОС има много фракции. Представители имат и оглавяваната от Божидар Димитров група на социалистите, в която блести и Данаил Кирилов, който сега от името на ГЕРБ е шеф на парламентарната правна комисия, и близката до тогавашния президент Първанов фракция, чийто общински съветник беше друг сегашен депутат на ГЕРБ – Вежди Рашидов, както и „сини мравки” – отцепници от СДС, които обаче не са нито към ДСБ, нито към ССД.


Така че идеята за Комисия по обществените поръчки е именно на сините в техните разцветки, които днес се правят на ударени по темата и дори я мистифицират.


В сегашния състав на СОС комисията по обществените поръчки включва представители на всички групи в местния парламент. Тя има председател от ГЕРБ, но членовете й представляват всички партии: там е Прошко Прошков от РБ/ ДСБ и групата на реформаторите, след като Трайчо Трайков не можа да събере доверие от колегите си и да влезе в нея от името на РБ, там е дори Светльо Витков, а също представителка на червените и човек на патриотите в Съвета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще