Свързани новини

15.10.2018 09:29

0 лв. струва дупката във Варна, за която кабинетът даде 43,2 млн. от джоба ни

Видян 4684 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

43,2 млн. лв., които държавата даде от нашия джоб на данъкоплатци за „дупката на Гергов” във Варна са дадени съвършено незаконно. Всъщност кабинетът трябваше да поиска нищожност още на сделката от 1999 г., когато фирмата Саюри – името идва от японска гейша, защо ли – на Петя Славова гълта държавната Лазур – собственик на всички магазини и терени на варненската соцтърговия. Така, освен дупката, тя лапа офисни сгради, хотели, делфинариум и 38 магазина в сърцето на морската ни столица – всичко това само срещу 6,3 милиона лева, тогава 3,5 млн.долара.


Самата дупка не е била годна за продажба, тъй като е археологически обект. Поради това – изключителна държавна собственост – и да иска, правителството не би могло да я преотстъпи на когото и да било, нито да позволява да се използва за паркинг. Всъщност, при соца тя не е застроена с варненски ЦУМ точно по тази причина – археологията и незаконността на застрояването на подобен исторически обект, какъвто представляват останките на античния Одесос. Както и специализираният в. Капитал оценява, при тази ситуацията нейната реална стойност, измерена като възвръщаемост на инвестицията е „близо до нула”. Даже да приемем оценката от 9,1 млн. лв., която дава приповдигнато общината на терена, това са 4,5 ПЪТИ по-малко пари, отколкото кабинетът Борисов 3 плати с нашите пари.


Ето и цялата и история:


   На 21 юни 1999 г., когато е сключена сделката между Агенцията за приватизация и Феста на Славова, тя е шеф на варненския офис на Нефтинвестбанк, която е отпуснала спорен 3,5 млн.долара кредит, а със същите пари според нейния собственик Цветан Начев е превзет и Винпром Поморие. Където преди две седмици Агенция Митници откри 9 незаконни крана с дебит 3,6 хил. литра алкохол в час, работили през всичките тези години. Но неясно защо, след като ги запечата на следващата седица ги отпечата, „повярвала” в обяснението, че това колосално количество служи за дегустация и лична консумация.


    В договора категорично е записано, че Славова няма право да продава собствеността. Още на 1 декември 1999 г. обаче това става като изброените магазини и други имоти са прехвърлени за 1,25 млн. долара на фирмата Саюри, което разкрива в.Сега. Но пък дружеството с име на гейша поема и задължения на Феста Холиднг на Славова към Лазур – в нарушение на правните норми в договора дори не е записана стойност на вземането. Представителят на държавата писмено изтъква, че няма анализ за формиране на цената и в нарушение на закона сделката е регистрирана от фирменото отделение на Варненския окръжен съд на 13 декември като "прехвърляне на предприятие на АД Лазур на АД Саюри". Цената на сделката в съдебното решение липсва (!!!)”.


Какво е Саюри освен име на известна гейша?


Тази фирма е учредена на 26 март 1996 г. Акциите в нея са на "Феста" ООД (49%), на Петър Бакалов и на Бранимир Карагеоргиев. В съвета на директорите са Бакалов, Петя Славова и Карагеоргиев. Бакалов е изтласкан от Фест инвест и на 12 юни 1998 г. 80% от акциите взема Феста АД, а останалите – Карагеоргиев. На 10 септември 1999 г. Фест инвест се преименува в Саюри с капитал 50 000 лв., разпределен в 500 акции на приносител. Новите членове на съвета на директорите са Лега консулт, Наталия Василева и Таня Бонанзини, приятелка на Славова.


През 1999 г. фирмата купува мегакомпанията за недвижимости Лазур. На 10 декември 1999 г., само 4 дни след прехвърлянето на Лазур на Саюри, шефовете на Саюри, в което красавицата Славова вече държи 80%, решават да го прехвърлят на Феста холдинг. Съдът на Варна обаче отказва да регистрира сделката. На 7 април 2000 г. общото събрание на холдинга гласува двустепенна структура на управление и надзорен съвет: офшорките Проспер Къмпани Лимитед от Гибралтар и Етаблисмон Слав от Лихтенщайн и ... Петя Славова. Чуждите фирми, забележете, се представляват от Петя Славова и Светлана Цанкова, която е доверен адвокат.


От справката, дадена в съда, става ясно, че двете офшорни фирми имат еднакви акционери. Според съда Петя Славова и Светлана Цанкова ги представляват с невалидни пълномощни.


Областният управител търси отговор как Лазур се оказва собственост на трета фирма, която не е страна по сделката, и какво се случва с 37 % държавно участие в Лазур.


След цялата плетеница от юридически трикове огромната собственост на Лазур става притежание на Славова и Събев. (в чиито фирми в зората на бизнесдейността им е фигурирал Владимир Грашнов. Той беше българският представител на руския олигарх в изгнание Майкъл Чорни, получил навремето забрана да посещава България)”, пише Сега.


Община Варна, която сега получи 43,2 млн. от кабинета за дупката е миноритарен съакционер на Феста-Саюри във фирмата Търговски дом, която държи въпросната дупка, но „проспива” през 2004 г. внасянето на чутовните 6680 лв. за вдигане на капитала и така участието й във фирмата остава символично – от 45% на 26%. Именно тези проценти поема контролираното от Гергов ЦУМ АД. През 2006 г. той изкупува и акциите на Славова в дружеството и терена, чиято реална стойност е 0 лв. Но кабинетът ББ2 го почерпи с 43,2 млн. от нашите пари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,