Свързани новини

12.10.2018 14:30

Хашим Тачи очаква договор Косово-Сърбия преди пролетта

Видян 1381 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че се надява още преди идната пролет Косово да постигне договор със Сърбия, който би включвал и промяна на границата, както и размяна на територии, предава скопското електронно издание „Курир“.


„Промяна на границите не е идея, която искам да насърчавам, но след конфликтите и преговорите, заключвам че това е единственото разумно решение за двете страни. Ако двете страни се договорят, никой не може да се противопостави. Споразумение между двете страни ще донесе стабилност“, заяви Тачи в интервю за френската телевизия „Франс 24“.


   Косовският президент призова онези, които са против тази идея, да кажат дали имат по-добро предложение и посочи, че кутията на Пандора няма да се отвори с размяната на територии, тъй като тя вече е отворена.


    „Днес Сърбия и Косово постоянно си поставят препятствия една на друга. Без такъв договор Косово и Сърбия ще имат блокирано бъдеще и аз не искам това да се случи“, добави той, предаде Агенция фокус.


Според косовския държавен глава, за да бъде приет от косовската страна, договорът ще трябва да съдържа и взаимно признаване и членство на Косово в ООН.


Тачи добави, че е получил позитивни сигнали и от Русия, че би отменила своето вето в Съвета за сигурност на ООН за признаване на Косово.


Той посочи, че правата на сърбите в Косово ще бъдат зачитани в случай на промяна на границите и че Косово ще остане мултиетническа държава.


Тачи изрази надежда, че Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини ще „продължи да води процеса с нова динамика“ и че „в следващите седмици“ той ще проведе нова среща със сръбския президент Александър Вучич.


Косовският президент призова и всички членки на ЕС да говорят с един глас и да застанат зад един общ план за договор между Белград и Прищина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще