Свързани новини

12.10.2018 13:23

Отпада подоходният критерий за пенсиите на децата без родители

Видян 1484 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Рядък случай на съгласие между опозиция и управляващи в парламента. Депутатите решиха да отпадне подоходният критерий за пенсиите на деца, останали без родители. До тук се стигна след разговори с премиера и вътрешния министър, съобщи Нова тв.

От парламентарната трибуна Цветан Цветанов призова за 1 час отсрочка, за да бъде променена точката за пенсията на сираците, която се отпуска по подоходен критерий.  В НС беше и омбудсманът Мая Манолова, която определи решението като победа.

"Всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий", заяви пред журналисти в парламента омбудсманът Мая Манолова, след като депутатите приеха на второ четене промени в Закона за семейни помощи за деца, предаде БТА.

Тя уточни, че досега е имало подоходно ограничение за получаване на помощ. С промените абсолютно всички деца сираци ще получават финансова подкрепа от българската държава, което е честно и справедливо, каза Манолова. Тя обясни, че финансовата подкрепа ще бъде определена в Закона за Държавния бюджет за следващата година и изрази надежда да не е "символична".

"За мен тази победа е огромна, защото се връща справедливостта и достойнството на децата и на техните останали живи родители. Става дума за 6000 деца и е абсолютно във възможностите на българската държава да подкрепи всяко едно от тях", каза омбудсманът. Слава Богу добрите кампании, гражданските кампании, тези които са с добра енергия и преследват справедливи каузи, успяват, допълни Манолова. 


От днес държавата стана майка на българските деца и не ги разграничава по отношение на подоходни критерии и на полусираци и сираци, каза Златина Хаджипанайотова, вдовица и майка на три деца, която е алармирала за казуса в края на миналата година. Законодателните промени бяха предложени от омбудсмана и Хаджипанайотова.

В парламента беше и премиерът Бойко Борисов, който трябваше да отговаря на депутатски въпрос по отношение на функциите на министерството за европредседателството и работата на министъра Лиляна Павлова.

Борисов заяви, че това са част от функциите на тройката – България, Естония, Австрия. Допълни, че краят на работата на това министерство ще приключи в края на годината.

Що се отнася до протестите на майките на деца с увреждания, Борисов заяви, че са разписани 150 милиона за тях, но времето за приемане на законопроектите в парламента трябва да бъде спазено.





















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата