Свързани новини

12.10.2018 10:15

Вселенската патриаршия призна независимостта на УПЦ

Видян 1835 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Светият Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул е решил да обяви за канонични самопровъзгласилите се Киевска патриаршия и Украинска автокефална православна църква. Това съобщи във Фейсбук говорителят на УПЦ КП Евстратий Зоря, предаде Дневник.

Предводителите на двете организации - митрополит Филарет (Денисенко) и Макарий Малетич, поискаха от Константинополската патриашия и от вселенския патриарх Вартоломей да бъде издаден т.нар. томос за признаване на православна църква, независима от Московската патриаршия.


 Това става в нарушение на документ от 1686 г., който Русия извади преди дни. Според текста са признати за „вечни времена” границите на московската патриаршия и в тях, естествено, попадат и земите на съществуващата от 1991 г. Украйна. Документът никога не е бил ревизиран и е действащ в църковното право, уточняват експертите.

   Припомняме, че Синодът на Българската православна църква (БПЦ) излезе с неочаквана подкрепа за украинската църква броени часове след срещата между премиера Бойко Борисов и Патриарх Неофит, като само 19' прогнозира. Странно защо това става точно сега - 27 г. след основаването на неканоничната общност, която досега не съществуваше за нас.  Висшите духовници отхвърлиха искането на руския патриарх Кирил да се свика Всеправославен събор, на който да бъдат осъдени опитите за създаване на независима Украинска православна църква (УПЦ).

По-рано, след солидно стимулиране в размер на 25 млн. долара от страна на украинския президент Петро Порошенко, вселенският патриарх Вартоломей, който е глава на едва 4000 вярващи в Истанбул и околностите, но не е православен папа, както мнозина погрешно смятат, призна неканоничната украинска църква. Първоначално предложената сума била 10 млн., но тя не била достатъчна за Вартоломей и залогът се покачил, разкриха киевски медии.

 В съобщението си Евстратий Зоря говори още за  "незаконно анексиране на Киевската митрополия от Руската Църква през 1686 г."

Близо една трета от храмовете под контрола на Московската патриаршия се намират на територията на Украйна, макар че формално църквите принадлежат на тяхното паство и то решава кой духовен водач да следва.

РПЦ заплаши, че подобен акт - който в Москва определят като груба намеса в нейния диоцез - може да доведе до огромно разцепление в православния свят. Православното население в момента е разпределено приблизително наполовина между върховенството на Вселенската и на Московската патриаршия.

 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Нашият педерас умира от 25 години но не се маха.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец