Свързани новини

11.10.2018 15:32

Нова финансова криза, само Безос изгуби $9,1 млрд. за ден, Тръмп обяви Фед за „луд”

Видян 2071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Задава ли се нова глобална финансова криза точно 10 години след предишната е въпросът, който се коментира усилено в света, след като в сряда и четвъртък борсите по планетата полудяха след масови разпродажби. Само 500-те най-крупни милиардери изгубиха само за ден 99 млрд. долара, като най-богатият човек в света Джеф Безос – 9,1 млрд. от своите 145,2 млрд. долара. Най-богатият човек в Европа – Бернар Арно, се срина с 4,5 млрд. долара до 66,9 млрд., след като акциите на империята за луксозни стоки LVMH отчетоха ново поевтиняване. Причина стана потвърждението на компанията, че Китай засилва граничния си контрол. С това над половината от печалбата на Арно за годината бе изтрита. Преди това френският милиардер загуби 3,5 млрд. долара в петък, след като в социалните мрежи се появиха слухове за новия контрол на китайските граници, чиято цел е да спре непозволения внос на предмети като чанти Louis Vuitton и обувки Berluti.


В индекса 17 души загубиха по над 1 млрд. долара, като пониженията са разпределени в различните сектори. Уорън Бъфет бе един от най-големите губещи в процентно съотношение. Неговото състояние намаля с 4,5 млрд. долара, което се равнява на 4,9%. Най-богатите 67 души в технологичния сектор, сред които Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, загубиха общо 32,1 млрд. от състоянието си.


Най-силен удар понесоха американските милиардери, които загубиха 54,5 млрд. долара, повече от която и да е било друга държава, представена в индекса.


   Американският президент Доналд Тръмп заяви, че разпродажбите на фондовите пазари в сряда всъщност са дългоочаквана корекция. Президентът също така не пропусна да отправи нова порция критики към Федералния резерв, стигайки до там да определи действията на централната банка като „лудост“.


„Смятам, че… Фед прави грешка. Твърде са стегнати. Смятам, че Фед полудя“, заяви държавният глава преди политическо мероприятие в Пенсилвания, цитиран от Ройтерс.


  Американската централна банка увеличи лихвените си проценти през септември и остави без промяна плановете си постепенно да стяга паричната си политика, прогнозирайки, че икономиката на страната ще се радва на поне още три години на растеж.


Пазарите реагираха като Тръмп – нямаше купувачи на американски дълг вчера, като само преди дни той достигна нов рекорд: 21,5 трилиона долара, вече далеч над 100% от БВП. Милиардерът Джак Ма предупреди, че САЩ  ще си "изпатят повече" от търговската война с Китай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион