Свързани новини

11.10.2018 14:35

Талеви съдят Скопие, че подменя „българско” с „македонско” в произведенията на класика, и МВнР за бездействие

Видян 2781 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наследниците на писателя Димитър Талев и издателство Захарий Стоянов ще съдят в европейски съдилища БЮР Македония за неправомерно издаване, фалшифициране и подмяна на съдържанието на произведения на българския писател.


 


Две издателства в бившата югославска република разпространяват книги на Димитър Талев, чието автентичното съдържание е подменено, като там, където пише "българско" и "български", е сменено с "македонско" и "македонски", съобщава Епицентър.


Директорът на българското им издателство Захарий Стоянов - Иван Гранитски коментира: "Криминални са, защото първо са издавали без съгласието на роднините, второ, което е по-важно, се фалшифицират думите на Талев, навсякъде където има "българин", "българско", се сменя с "македонско", "македонски". Талев би се обърнал в гроба".


 


В продължение на три години наследниците на писателя и издателство Захари Стоянов изпращат писма до Министерството на културата и Министерството на външните работи, за да се реагира на манипулациите от страна на македонските издателства. Получават отговор само от министър Даниел Митов от ББ2, но действия няма. Гранитски коментира: "Българското МВнР, както разбираме, не прави нищо, въпреки че последните месеци има благоприятна ситуация с този договор за добросъседство с БЮРМ".


Така се стига до решението да се търси помощ в европейските съдебни институции: "Категорично казваме, че ще бъдем принудени като държатели на правата на Талев, да се обърнем към европейски правозащитни институции - Страсбург, Брюксел, където можем. В ход е наемането на адвокати, но те трябва да са македонски, за да може там да се издирят тези две издателства. Дано да съществуват, а да не са приключили вече дейността и да се започне вече една по-активна процедура". Наследниците на Димитър Талев са решени да съдят и Министерство на външните работи за бездействие и нехайство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Само така!!! Подкрепям ви.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи