Свързани новини

08.10.2018 17:13

ЕС: Делите последното място по ръст в Източна Европа

Видян 2575 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България дели последното място по ръст на брутния вътрешен продукт за полугодието в бившия соцлагер, сочат данните, публикувани на сайта на Европейската комисия. Единственият ни съперник на дъното е Чехия – през първото тримесечие тя е била доста пред нас с ръст 4,2 срещу 3,6 %, но през второто ние сме по-напред, макар растежът ни да се забавя с 3,4% против 2,3% за чехите.


   Лидер в региона, чийто среден ръст е 4 на сто и се очаква той да се запази до края на годината, е Плоша. И за двете тримесечия тя дава ръст от 5 на сто. Важно е да се отбележи, че това е единствената държава в ЕС, която не падна под нулата и не спря да има икономически растеж в никоя от 10-те години на световната криза. Преди нея България беше абсолютен лидер в бившия соцблок с ръст от 6%, но от 2009 г. това се промени рязко.


На втора позиция в Източна Европа е Унгария. От 4,7% нейният ръст се е забавил до 4,4%, но пак е над средния за региона.


Третото място в бившия Варшавски договор е за миналогодишния лидер Румъния, което вероятно се дължи на смяната на трима премиера за няма и година и силните политически вълнения при съседите ни от север. Тя дава 4,3 и 4,2 процента подобряване на икономиката си през двете приключени статистически полугодия на тази година спрямо миналата. Словакия показва съответно 3,7 и 3,9 процента нарастване, въпреки политическите сътресения там след убийството на журналист.


От бившите съветски републики в Прибалтика най-добре се представя Латвия с 4,2%, но това е при непубликувани още данни на Естония за втората четвърт на годината, докато за първото тримесечие дава ръст от 3,8%. При Литва нараствнето е 3,7%, отново по-високо от българското.


    В задачата се пита откъде изобщо, освен от инфлация, може да идва ръстът на нашата икономика при регистриран от БНБ срив от 63% на чуждестранните инвестиции и при докладван от търговските банките нулев растеж на кредитите за бизнес, на фона на изчислен от НСИ рязък спад на износа, особено към страни извън ЕС, докато цяла Европа се занимава със завладяване на китайския и индийския пазар, от които отстъпват американските компании поради взаимните санкции и заплахи за санкции.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби