Свързани новини

08.10.2018 14:30

Караянчева: Спокойствието на Балканите е спокойствие за Европа

Видян 917 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Спокойствието на Балканите е спокойствие за Европа, ето защо европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще остане водещ приоритет за външната политика на България. Черна гора е добър пример за държавите от региона с усилията си да продължи своя път на европейска интеграция. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Подгорица.
Пред своя колега от Черна гора Цвета Караянчева отбеляза, че 2025 г. е амбициозна, но изпълнима дата за присъединяване на Черна гора към ЕС. По думите ѝ, за да се случи това, са нужни решителни реформи в ключови области на политическия, икономически и обществен живот. Тя увери Иван Брайович, че България ще продължи да оказва съдействие на Черно гора в преговорния процес за присъединяване към ЕС, включително чрез експертна помощ от страна на българското Народно събрание в областта на хармонизирането на черногорското законодателство с европейското. „В лицето на България Черна гора има своето силно лоби в ЕС“, добави Караянчева.



Като доказателство за неотменния и дългосрочен ангажимент, който има България към европейската интеграция на Западните Балкани, председателят на Народното събрание изтъкна Декларацията от София за Западните Балкани. Тя бе приета по време на срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
На свой ред председателят на парламента на Черна гора Иван Брайович благодари на Караянчева за помощта, която България оказва на страната по пътя ѝ към ЕС. „Оценяваме високо, че България върна темата за европейската интеграция на Западните Балкани в дневния ред на Европа. Уверен съм, че заедно можем да запазим фокуса върху темата за разширяването на ЕС със страните от региона", каза председателят Брайович.



„Членството на Черна гора в НАТО е отличен капитал по пътя ѝ към ЕС и е успех за целия регион, защото допринася за сигурността и стабилността му“, заяви председателят на българския парламент.



Цвета Караянчева препотвърди пред своя колега ангажимента на страната ни към реализацията на проектите за свързване на транспортните коридори от Турция и Гърция през България с тези на Западните Балкани и конкретно с Адриатическо-йонийската магистрала. „Осъществяването на тези проекти изисква много работа, но така ще бъде осигурена връзка на страните от Западна Европа с Азия, а нашият регион може да спечели много от това“, обясни тя.



Като водещи сфери на сътрудничество, в които би могло да се надгради отличната до този момент съвместна дейност, председателите на парламентите на България и Черна гора изтъкнаха енергетиката, туризма и селското стопанство.
„Вярвам в общото европейско бъдеще на България и Черна гора. Нека заедно се опитаме да направим Балканите сигурни, спокойни и проспериращи. Успех и благоденствие на народа на Черна гора!“, написа председателят на Народното събрание в книгата за почетни гости на парламента на Черна гора.



По-късно Цвета Караянчева положи венец на официална церемония пред националния монумент Паметник на партизаните-борци.
В състава на българската парламентарна делегация са председателят на Групата за приятелство България – Черна гора Петър Петров, заместник-председателите Тома Биков и Любомир Бонев и членовете на групата Велислава Кръстева и Слави Нецов.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне