Свързани новини

08.10.2018 11:50

Кой уби Виктория?

Видян 6315 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    В събота, на изпращане от панихидата на приятел, който ми беше като брат, майка му ме изпроводи с думите:"Чета вестника всеки ден и съм много притеснена за теб, да не ти сторят нещо с такива истини, дето разкривате". Успокоих я, че вече 2 години се опитват да убият 19 минути чрез незаконни поръчкови ревизии на НАП, но няма да успеят, също както не успяха да го направят по същия път през 2009-2010 г. Както не убиха и медиите на другите колеги, които не мълчат и заради това ги подлагат на изпитание с институции - бухалки, в каквито превърнаха за 9 години всички "органи" у нас.


   Нямаше как да зная, че по същото време - посред бял ден, в сърцето на дунавската столица на България, нейния пети по големина град Русе, роден за вицепремиера по сигурността, пребиват, изнасилват и отнемат живота на журналист - Виктория Маринова.  И как да знам: Странно защо МВР кри убийството цяло денонощие!


    Значи арестът на колегата от Биволъ, гостувал в последното предаване на убитата с разказа за заличаваните с огън следи от далавери за милиони в Министерството на земеделието, не бил върхът на наглостта на властта. А така си мислехме не само ние, но и колегите от Вашингтон Пост, Ню Йорк Таймс, FOX, Ройтерс, които се погнусиха от случая и го отразиха надлежно, включително опитите на МВР да лъже, въпреки писмената заповед за задържане.
    Случаят с Вики от Русе попадна на още повече места: в ВВС и Гардиън, в CNN и Вашингтон Пост, във Фигаро, в Катимерини и Льо Паризиен, в Ил фатто куотидиано, Ел Паис, Билд, Велт и във всички румънски медии, всички руски ТВ канали, къде ли не още. Че даже предизвика възмущението на лидерите на политически групи в Европарламента като Манфред Вебер от майката на ГЕРБ - ЕНП и Ги Верхофстад от майката на ДПС - АЛДЕ, изразено в специални послания. Навсякъде е описан по един и същи начин: убийство на журналист, разкриващ корупция с еврофондове в българските институции.
   Това каза по темата и еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова, която неведнъж е изразявала недоверието и недоволството си от липсата на всякакво желание на българските власти поне да демонстрират справяне с престъпността от липсата на справедливост и откорупцията. А уж искат да влизаме в Шенген и Еврозоната. Където съвсем логично не щат да ни пуснат.


   За това свидетелства и искането на Европейската комисия и световните журналистически организации за международен надзор над разследването. Това е повече от жълт картон за новия министър на вътрешните работи, който преди това беше главен секретар на МВР. Не от нас или от някого в България, а от Брюксел.
    Така за България не се е писало и не се е говорило никога. Срам ме е за моята родина!
Сигурно се пише толкова, защото е прекрачена някаква червена линия на безкрайното търпение! 63% срив на инвестициите, отчетен от БНБ за първите осем месеца на тази година, е икономическият показател за същото.
Отсега прогнозирам, че каквато и версия да се опитат да защитят разследващите като финална, никой няма да им повярва - нито у нас, нито по света. Особено версията "луд клошар", защото в противен случай би било интересно по каква причина няма предвиден нито за тази, нито за миналата година бюджет за психоболестите и чия вина е това. Или пък версията "ревност" - вече започнаха намеци за бившия съпруг на Вики, който едва ли би убил наведнъж майката на малкото си дете и директорката и звездата на своята собствена телевизия. Който е чел поне една кримка, знае отлично, че зад всякакво престъпление, особено посред бял ден, винаги има разумен мотив, колкото и налудничаво да изглежда. Ами, ако убиецът е някой външен фактор?


   Който и да е причинил смъртта на Вики, въпросът към властта е: как е възможно изобщо това да се допусне посред бял ден в центъра на голям град? Що за безнаказаност? Същата ситуация като с неразкритото убийство на данъчния шеф на 2 крачки от Столичната община в час-пик миналия декември, от което атентаторът си е тръгнал просто хей така, абсолютно убеден, че никой няма да го хване, въпреки че и двата му изхода за бягство са били към супер натоварени софийски булеварди! Не знаем вече точно 10 месеца нито извършителя, нито поръчителя, нито най-важното - мотива за престъплението, който със сигурност не е ревност или липсата на лечение за психичноболните.
Просто престъпността, липсата на правосъдие и корупцията са като кокошката и яйцето - едното поражда другото и така до безкрай в омагьосания кръг на "стаЛбилността", както саморъчно описа на бял лист и характеризира ситуацията у нас парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Като пиша това, вече в нищо не съм сигурен.
Ала има нещо, в което вярвам и искрено се надявам:

че всяка сила има антисила,

както е доказано от физиката и е разказано в поезията.
Тази сила сме ние, преследваните или просто незагубилите човечността си, достойнството си, чувството си за нормалност българи.
Иначе казано:
с действията и бездействията си, придружени от стремежа да задушат всичко, което мърда и говори в тази наша древна държава, в безсилието на своето изсилване, все пак никога няма да успеят да ни убият всички телом или духом!


Борис Ангелов  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Току що говорих с патологията в Русе. УМБАЛ Канев. НЯМА такъв доктор Васил Михайлов - патолог. Можете и сами да проверите - 082 887433. Няма и не е имало - звъннах и на друг телефон в болницата за да се уверя От което произтичат въпроси - кой съчини партенката за разплакания криминолог, който ни обяснява за професионални контролни изстрели в тила с много скъп пистолет ? Кой разпространява тази фалшива новина? С кои други парчета от мозайката съвпада този елемент ? Дали не можем да разплетем мръсната операция на братските спец служби ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион