Свързани новини

06.10.2018 09:10

Съдът: Дете само се блъсна в кметски джип и се нарани

Видян 3147 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дете може да се удари само в джип и да си нанесе толкова тежки травми, че да се наложи да му бъдат извадени далакът и част от черния дроб. Шофьорите нямат задължение да намаляват скоростта винаги, когато минават покрай училище, а само ако видят деца. Самото дете, независимо че не е отговорно по който било да е закон, може да навлезе внезапно на пътното платно в нарушение на правилата.


Това става ясно от решението на окръжния съд в Перник, с което окончателно е оправдан бившият кмет на Трън Станислав Иванов (ГЕРБ). Той бе обвиняем за нанесените тежки травми на 6-годишния Ивайло Стоянов през 2015 г. Детето бе блъснато от кметския джип до училището в града. След инцидента Николов подаде оставка заради разразилия се скандал, предизвикан от заключението на разследващите в Трън, че детето само се е блъснало в колата. Делото бе преместено в Перник от главния прокурор Сотир Цацаров.


    На първа инстанция бившият шеф на съда в Трън Михаил Алексов оправда Николов с мотива, че деянието му е случайно. Втората инстанция е изцяло съгласна с изводите на Алексов. Съдиите Виктор Георгиев, Бисер Петров и младши съдията Симона Кирилова, която е и докладчик по делото, пишат в мотивите си, че 6-годишното момче само се е ударило в кметския джип.


Инцидентът стана сутринта на 13 ноември 2015 г. Тогава Николов оставя сина си на училище. Срещу него спира училищният автобус, в който пътува пострадалото дете. Кметът потегля с джипа си и след като се изравнява със задната част на спрелия автобус, се случва ударът на пресичащото дете. Според показанията на момченцето по делото колата го е ударила с предната си част. Такива показания дава и свидетелка - тя обяснява, че детето е било ударено, след което се е завъртяло и е паднало зад задните гуми. Съдът обаче не възприема тези твърдения.


Магистратите твърдят, че ударът е бил в задната част. "В момента на потеглянето на автобуса пострадалият също тръгнал да пресича със спокойно бягане, при което се ударил в задната лява странична част на управлявания от подсъдимия лек автомобил, в областта на веждата на заден ляв калник и монтираните върху бронята задни ролбари, в лявата им част. Към този момент подсъдимият се е движил със скорост около 20 км/ч", пише в делото.


Тъй като не е могъл да види детето, Николов не е и бил задължен да спре, смятат съдиите. Те разсъждават върху две норми от Закона за движение по пътищата, според които шофьорите са длъжни да бъдат внимателни към пешеходците и особено към децата и да намалят скоростта или спрат, доближавайки се до място, където има деца. Според тях задължението на водачите да са с повишено внимание важи само когато могат да възприемат децата на платното.


Съдиите обръщат внимание, че не е било възможно кметът да предотврати удара. Според тях 6-годишният Ивайло е навлязъл на пътното платно в нарушение на закона - без да се огледа, но за това не може да му се търси отговорност поради невръстната му възраст. Решението, с което Николов е оправдан, е окончателно. Според НПК делото не стига до трета инстанция, когато първата и втората инстанция са единодушни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Нагла и безчовечна мутрокрация и корумпиран и послушен съд!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и