Свързани новини

05.10.2018 15:45

Порожанов: Африканската чума причинява големи финансови загуби

Видян 1459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Болестта африканска чума по свинете не е зооноза, но причинява големи икономически загуби. Те са свързани с индустриалните ферми, които са 62 на брой у нас и гледат близо 1 200 хиляди животни. По отношение на биосигурността стремежът ни е да изградим 20 км. зона около тези предприятия, която да бъде "чиста" от гледна точка на животните, защото в домашните дворове няма такава биосигурност. Това коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на парламентарния контрол днес. Засилен е контролът за недопускане на заразено месо от животновъдните обекти към месодобивните предприятия с всички необходими мерки, посочи още министърът, цитиран от БТА.

В Румъния случаите на установено заболяване в "заден двор" са над 1000 и унищожените животни - 62 хиляди. Над 260 хил. са вече животните, унищожени в индустриалните ферми на северната ни съседка.

Болестта африканска чума по свинете влезе активно у нас още през май-юни т.г. и в момента продължава да се разпространява. Румен Порожанов каза, че от Русе в посока на запад от страна на Румъния вече има разпространение на болестта. В момента се провеждат ежедневни обходи на охраната и движение на животни не е регистрирано, увери той.

На всички ГКПП са възстановени ямите за преминаване и преминаващите превозни средства се пръскат, засилен е контролът в заведенията за хранене в страната, всички туроператорски фирми са предупредени за недопускане на храни за лична консумация на туристите, към населението са разпространени съвети при клане на свинете за лична консумация, намалени са цените за издаване на разрешителни за лов на дивя свиня по линия на ловния туризъм, за да се стимулира отстрела, изградена е ограда на сухоземната граница от 133 км, предприети са законодателни промени и за облекчаване на индивидуалния лов. Това са част от мерките, предвидени в Плана за контрол и превенция на заболяването африканска чума по свинете, заради усложнената епизоотична обстановка в Европа и най-вече в съседна Румъния, изброени от министър Порожанов.

Над 6 хил. диви свине са унищожени заради заболяването и в Белгия. У нас са приложени всички мерки, които ЕК е наложила в подобни случаи. На първо време е унищожено огнището - село Тутраканци и в 3-километровата зона пробите там вече са отрицателни. По отношение на лова след среща с ловно-рибарските съюзи е взето решение за отпадане на ограниченията при груповия лов на диви свине. Решението е на база взетите над 1100 проби от диви прасета и отрицателните резултати досега от тях за наличие на заболяването.

В зоните в близост до сухоземната граница с Румъния ще се допускат т.нар. тихи гонки без кучета още от този уикенд. Във връзка с приключването на активния летен туристически сезон отпадат и ограниченията около морските курорти. В районите по река Дунав, срещу които няма установени огнища на болестта в Румъния, ще се допускат и стандартни гонки на диви свине с кучета.



Източник: 24 часа





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп