Свързани новини

04.10.2018 15:44

След ¼ млрд.лв. инвестиции Анджъбадем бяга от България

Видян 4831 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Малко повече от 2 години след стъпването си в България, където инвестира 125 милиона евро или четвърт милиард лева в болниците Токуда и Сити клиник, турската група Аджъбадем се изтегля от страната, съобщи близкият до правителството 24 часа.

Групата била готова да приема оферти за болниците, които притежава у нас. Сред тях са още болница за сърдечни заболявания и медицински център в Бургас, още един във Варна и няколко медицински дружества.

Според източниците ни решението за продажбата на бизнеса в България било свързано с набавянето на свежо финансиране на компанията – майка, но информацията е на 24 часа, към който винаги има резерви относно чистотата на информацията, понеже е явно обвързан с управлението. Други турски компании, по-малки инвеститори, засега твърдо остават у нас, т.е.проблемът не е кризата с лирата.
Аджъбадем е поредният голям чуждестранен инвеститор, който трескаво се оттегля от България, след като за кратко време го направиха или ударно опитват ЧЕЗ, Теленор, Модърн Таймс Груп – Нова броудкастинг, Сосиете женерал, Националната банка на Гърция и много други. Това е достатъчен коментар цъфти ли българската икономика и перспективен ли е пазарът у нас според международния бизнес.
Не е случаен фактът, че сме в трета поредна година на рекорден спад на инвестициите, като измерен за 10 години – от 2008 г. преди застъпването на ГЕРБ на власт, той е ДЕСЕТ ПЪТИ на годишна база.
Общата натрупана загуба на Аджибадем Сити Клиник е над 24 млн. лв.
Основна част - близо 16 млн., са натрупани през първата година от дейността на дружеството. През миналата година загубата е свита наполовина - малко над 8 млн. В същото време има почти двойно нарастване на приходите. През 2016 г. те са били 53 млн. лв., а през миналата година са стигнали над 123 млн.

Само Японската болница между Лозенец и Ловния парк, която познаваме като Токуда, има 52 000 кв. м площ с 550 легла за лечение в почти всички специалности. На същото място в София са разположени и медицински център, база за клинични проучвания, аптека и хоспис. Лечебното заведение отвори врати през 2006 г. като първата голяма частна болница в България и беше 100% собственост на японския инвеститор. Днес разполага с 37 клиники и отделения, 3 медико-диагностични лаборатории, 22 операционни зали, спешно отделение. Те обслужват средно за година 274 000 пациенти, извършват се към 13 000 операции, раждат се над 1000 деца. На територията ѝ работи и най-големият диагностично-консултативен център.













Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби