Свързани новини

04.10.2018 09:45

Идиотизъм! Колоездачите с предимство като трамваите

Видян 1330 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки колоездач придобива статут на трамвай. Това са част от промените, които ще бъдат внесени за обсъждане до дни от работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи.


Иначе казано, промяната в ЗДвП предвижда колоездачите да се ползват с предимство навсякъде по пътищата. Всички участници в движението, в това число и самите пешеходци, ще трябва да пропускат велосипедистите по велоалеи, кръстовища и дори тротоари, ако няма обозначена зона за каране на колело.


На този етап, според действащия закон, велосипедистите нямат право да се движат по площи, предназначени само за пешеходци. С предвидените изменения, обаче, колоездачите ще бъдат облагодетелствани и ще могат да се движат и в пешеходни зони с пълно предимство.


Все още не се знае, каква част от предложените промени в закона ще минат.


От пътната полиция се обявиха против готвените промени. От там  са на мнение, че колоездачите са крайно недисциплинирана част от участниците в движението по пътищата, които не спазват никакви закони. Според тях даването на повече права за колоездачите ще ги направи още по-невнимателни. Припомняме ви, че през април бяха внесени промени в Закона за движение по пътищата, които подчертаха изрично задължението на колоездачите да се придвижват с каски и светлоотразителни жилетки, а велосипедът да е с изрядни спирачки, да има звънец, фар и светлоотразители.


Изискванията, обаче, масово не се спазват, а нарушителите се наказват рядко. Глобените в столицата велосипедисти годишно са едва около 200 и то в случаи, когато са причинили пътно-транспортно произшествие.


Наказания, които органите могат да налагат, са за липса на жилетка – 10 лева, за каране без светлини и светлоотразители – 50 лева. Новите промени обаче предвиждат въртенето на педали без жилетка да скочи на 30 лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец