Свързани новини

03.10.2018 17:10

БСП няма да подкрепи кандидатурата на Влахов за конституционен съдия

Видян 1534 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   "Вашата кандидатура беше определена от политически лидери, създаде се усещане за преднамереност. Искрено вярвам, че ще бъдете способен да защитите Конституцията и парламентаризма, който за момента изглежда не може и сам да се защити. Ние от ПГ на БСП няма да подкрепим вашата кандидатура, защото в тази процедура нашата роля е сведена до това да легитимираме едно решение, което вече е взето''. Това заяви депутатът от БСП Крум Зарков по време на изслушването на кандидата за конституционен съдия от квотата на Народното събрание Красимир Влахов.


"Изказването ви, г-н Зарков, е за пленарната зала, а не за тук", възрази председателят на Правната комисия Данаил Кирилов.


"Имаше възможност да не оттегляте кандидатурата на господин Стоилов, за да имаме състезание. Но вижте, ако целим изкривяване на обективната истина, ми се струва, че БСП са се притеснили от кандидатурата на Влахов, затова са оттеглили тази на Янаки Стоилов. Това явно е някаква процесуална тактика с политически оттенък. Спазвайте процедурните правила", заяви Кирилов.


,,Просто политическият дебат го няма, няма да го има и в парламентарната зала. Иначе смятам, че господин Влахов е достойна кандидатура за Конституционния съд, в това няма никакво съмнение. Не, няма да задавам въпроси и не чакам никакви отговори'', завърши Крум Зарков, явно подчертавайки, че изборът е с предизвестен край и затова няма смисъл от задаване на въпроси.


Правната комисия към Народното събрание изслуша кандидат за конституционен съдия Красимир Влахов, който към момента е съдия от ВКС.


"За мен е особено предизвикателство и чест да бъда кандидат за конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Тази номинация я намирам за символичен акт що се касае за отношенията между властите. Конституционния съд има чисто институционална представителност. Негова характерна особеност е да гарантира политическия плурализъм и разделението на властите в страната", каза в увода си Влахов, предаде Гласове.


"Конституционния съд има своето място за гарантиране на правовия ред в държавата, за установяването на баланс. Значимостта на Конституцията се нуждае от ролята на Конституционния съд", поясни още Влахов.


"Република България участва в развитието и изграждането на ЕС още преди приемането ни в Общността, защото Конституционния съд със своята практика се е приобщил към общата европейска правна рамка", каза той.


"Трябва да се разшири достъпа но Конституционното правосъдие. Може да се търси в друга посока, чрез овластяване на институциите. Конституционния съд не бива да се превръща в 4-та инстанция по всякакви правни въпроси, не това е неговата идея", обяви Влахов.


Издигнатият от парламента кандидат за член на Конституционния съд Красимир Влахов беше подкрепен от мнозинството в правната комисия. "За" номинацията му гласуваха 12 депутата като само тези от БСП се въздържаха. По-рано през деня ДПС и "Воля" останаха доволни от Влахов след среща с кандидата на управляващата коалиция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате