Свързани новини

02.10.2018 14:28

НАТО тренира отговор на нападение и кани Русия да гледа

Видян 1328 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна днес Русия в нарушение на договора за ядрените оръжия със среден обсег. Загрижени сме от неизпълнението на международните задължения на Русия. Договорът е застрашен от руските действия. След години отричане наскоро Москва призна за съществуването на нова ракетна система. Русия не е дала ясни отговори за тази система. Всички в НАТО са на мнение, че Русия нарушава договора, заяви генералният секретар, предаде Дир.бг.


Столтенберг съобщи на пресконференция, че този месец алиансът ще осъществи мащабно учение в Норвегия, на което кани наблюдатели от всички страни, включително от Русия. Ще бъдат изпробвани възможностите за бързо разполагане на сили на пакта. В учението ще се включат 45 000 участници от 31 държави, 150 самолета, 60 кораба, 10 000 единици сухопътна техника. Сценарият разиграва общ отговор на военно нападение срещу държава от НАТО.


В отговор на въпрос Столтенберг поясни, че досега съюзниците не са обсъждали задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор по повод отравянето в Солсбъри на разузнавача Сергей Скрипал. Той уточни, че е съгласуван съвместен политически отговор с прогонването на руски представители от страни от алианса.


Столтенберг съобщи, че на предстоящата тази седмица двудневна среща на военните министри от НАТО ще бъде обсъждано отново постигането на разходи от 2 процента от БВП за отбрана до 2024 година. Той отново настоя, че в последните две години разходите на всички съюзници без САЩ са се увеличили с 41 милиарда долара. По неговите думи през 2014 г., когато бе приета целта за два процента, едва три държави от алианса са покривали подобно изискване. Столтенберг очаква скоро осем страни от пакта да постигнат тази цел.


По повод предстоящото си посещение в Сърбия генералният секретар призова Белград и Косово да проявят спокойствие и сдържаност при решаването на проблемите. Столтенберг заяви, че преговорите по приемането на Македония в алианса може да приключат в следващите месеци и страната да се присъедини към алианса в началото на 2019 г., но само ако се утвърди и приложи споразумението от Преспа. Столтенберг добави, че в Черна гора, приета наскоро в пакта, инвестициите са се удвоили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей