Свързани новини

02.10.2018 11:29

Ананиев: Това не е геноцид, държавата ще го поема

Видян 1549 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Антон Хекимян, bTV: Здравният министър Кирил Ананиев. Добро утро. .. Няколко пъти в предаването засегнахме темата за реформата,  която предлагате, здравното осигуряване, но и вота на недоверие, който  планират от БСП, трети поред. След корупция, сигурност сега е  здравеопазване. Какво казва Корнелия Нинова, „това не е здравна  реформа, а здравен геноцид“. Съгласен ли сте с нея?


Кирил Ананиев, министър на здравето:  Г-н Хекимян, вие сте убеден, че познавам правилата и принципите на демокрацията  и, разбира се, приемам, че всяка една политическа сила има право на базата, разбира се, на някакви  критерии и констатации да иска вот на недоверие на правителството. Според мен обаче този вот в  момента, който се поставя, не се поставя навреме и за мен е неправилен. Що се отнася до геноцида,  госпожа Нинова още в петък от трибуната, когато отправи призив и поздравления към най- възрастните хора, аз също искам да ги поздравя, днес е Денят на хората от третата възраст*, на  възрастните хора. Искам да кажа, да се обърна към тях и да им кажа, че нито до този момент са давали  задължителните здравни осигуровки, нито за бъдеще те ще плащат задължителната застраховка. Това не  е геноцид, държавата ще го поема. Искам да се обърна пак към същите хора и да кажа, че техните  внуци и правнуци, тоест българските деца, няма да дадат един лев за тази задължителна застраховка.  Искам отново към тях да се обърна и да им кажа, че техните близки, които са изпаднали в състояние  на безработица или социалнослаби, също няма да платят един лев. Тоест за какъв геноцид става дума?  Ние искаме, г-н Хекимян, в момента българинът плаща над 3.5 млрд. пари, които си ги вади от своя  джоб. Разбира се, половината от тях са легитимни, защото те са свързани с финансиране на дейности,  които не са включени в основния пакет, който финансира държавата. Но останалите 1.7 млрд. излизат  от джоба на българския гражданин и отиват по разни други джобове.


АХ: Критиките обаче са много...


...Узаконявате ли по този начин и вие вече официално доплащането, както ви упрекна  Михаил Миков?


КА:  Вижте, узаконява се определено доплащане, което обаче е значително (по-малко) от онова,  което българинът е плащал досега. И в двата варианта, нека да разгледаме двата варианта. Първо  варианта с тези 12 лева. Българинът ще плати, и то пак казвам, с преодоляването на най-социално  слабите групи, където държавата ще ги... те са голямото количество. Тези 12 лева или 144 лева,  които ще плати българинът, ще формират един ресурс от 860 милиона лева, който е два пъти и  половина по-малко, отколкото сега българинът дава под масата. Отпада първият мит, че българинът  ще плаща допълнително повече пари, отколкото е плащал досега. Вторият вариант със 700 лева, това,  което ще плати българският пациент, ще бъде около 85 милиона лева в годишен размер. До този момент българският гражданин плаща 90 милиона за т.нар. такса легло. Оттук нататък той няма да я  плаща. Тоест и в единия, и в другия момент българинът няма да се натовари с допълнителен финансов  ресурс.



АХ:  Общото усещане обаче е такова, искаме повече пари за здравеопазване, система, която е  пробита, не е реформирана изцяло и тези пари отново ще изтекат.



КА:  Говорихме за контрола. Контролът и конкуренцията ще решат нещата. Обаче  легално, с легални пари, а не с пари под масата.


Източник: Сега



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а