01.10.2018 15:35

Айляк става първата масово предлагана българска крафт бира във Великобритания

Видян 2229 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една от най-отдавна съществуващите крафт бири в България – Айляк – стана първата българска бира, която масово се предлага във Великобритания.


През октомври Айляк ще бъде част от месечното кашонче с вносни бири, които компанията Beer52 доставя на клиентите си в цяла Великобритания. Услугата е следната – клиентите се абонират на месечна база, като срещу 24 паунда им се праща кашонче с 8 необичайни крафт бири, обикновено вносни, подбрани по тематичен принцип, както и списанието на компанията Ferment.


За какво количество говорим?


„Доставих 45 000 бири на Beer52, като за щастие всичко по доставката мина гладко. Бирите трябваше да бъдат изработени в кратък срок само в рамките на два месеца, но въпреки това се справихме", коментира за Forbes създателят на бранда Георги Христов. Той добави, че приблизително толкова бира продава в България за цяла една година.


През октомври темата на Beer52 ще бъде бири от Балканите и за всяка една страна от нашия полуостров ще има национален представител. Бирите се подбират от големите сайтове за оценка като например ratebeer.com.


Къде я има тази бира?


Освен този успех, Айляк може да се похвали, че в последно време все по-успешно излиза от тясната ниша на разбирачите на крафт бира и вече се прокрадва и на масовия пазар. Георги Христов вече изпълни няколко споразумения за доставка на определени количества от бирата в големите хранителни вериги като Фантастико, Метро и Lidl, а сега предстои такова да бъде реализирано и в Кауфланд.


Голямата амбиция на хората зад Айляк обаче е създаването на собствена крафт пивоварна. Досега бирата се вари по „номадски" метод – имаш рецепта и консумативи, но нямаш производствени мощности. За целта е избрана пивоварната в гръцкия град Серес, където се осъществява производството. „Искам да намеря коректен човек, с който да финансираме изграждането на собствена пивоварна", коментира Георги Христов.


Как се движи пазарът


За пазар, в който най-популярна е бирата, продавана в голяма пластмасова бутилка, като българския, сравнително скъпата крафт бира се развива неочаквано бурно. През последните 5 години се появиха вече поне 10 различни компании, всяка от които предлага поне 3 различни бири. Крафт – тоест занаятчийските – бири се отличават от масовите с това, че използват по-скъпи продукти и забъркват по-смели рецепти с необичайни вкусове. Това се отразява на цената, която започва от 2-3 лева на бутилка бира, която често е с вместимост 330 милилитра.


Източник: Форбс.бг



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху