Свързани новини

26.09.2018 17:50

Крият далавера с месо за 90 млн. лв.

Видян 7333 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сагата около чумата по животните в Странджа продължава. Припомняме, че в началото на лятото ветеринари заподозряха наличието на рядко срещано заболяване по добитъка в Южна България. Това наложи спешното умъртвяване на хиляди животни. Сега обаче може да се окаже че, че огнището се крие в банално търсене на облага, подкрепено от също толкова традиционно институционално безхаберие.


Само за тази година за унищожаване на трупове на добитъка са изхарчени над 12 млн. лв. от джоба на данъкоплатците. Общата сума предвидена за целта до 2020г. възлиза на 90 млн. лв. Като съвсем неслучайно съвпадение обаче изглежда това, че до местата, където бяха разположени мобилни инсталации за изгаряне се появиха ями и сигнали за незаконно загробени животни, алармираха от Нова. От телевизията подчертават, че от няколко месеца работата на двата екарисажа е блокирана и те на практика не работят.


На този фон може да се предположи дори, че не е имало реално огнище на заразяване, а театърът около избиването на животни беше поредната схема за усвояване на средства. От друга страна, ако е имало реални случаи на чума, то тяхното заравяне в почвата може да предизвика реална опасност от епидемия. Твърди се, че не всички трупове са стигнали до ямата, а част от тях са попаднали при месопреработвателите, което още по-плашещо.


В тази връзка журналистите Генка Шикерова и Росен Босев, общинският съветник Марта Георгиева и юристът от ПДИ Стефан Ангелов нееднократно са подавали запитвания до Българска агенция по безопасност на храните  (БАБХ) и Областните дирекции по безопасност на храните. Общият брой на подадените заявления за достъп до информация е над 30. На всички запитвания обаче последват равен брой  еднотипни незаконни отказа. В отговор има само системна формулировка, че запитванията нямат електронен подпис. Такъв обаче не е необходим.


С отказа за предоставяне на информация на практика се крие местоположението и капацитета на мобилните инсталации. Така всички отчайващи предположения не могат да бъдат отхвърлени, като спекулации.


С мълчанието си БАБХ и нейните областни дирекции си спечелиха номинация в категорията Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ в рамките на Програмата за достъп на информация.


До този момент така и не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по животните.  Официалното становище, изразено от министъра на земеделието Румен Порожанов е, че „най- вероятно причината е нелегална търговия или неспазени мерки". Наред с отговорните институции министърът също отказва да поеме всякаква отговорност по казуса.


Иначе за засега най-пострадали са земеделските стопани в засегнатите общини, които получиха символични обезщетения. Мерките срещу чумата продължават, а търпението на фермерите е към края си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и