Свързани новини

25.09.2018 17:19

Фандъкова на среща с кметовете на евростолици в Брюксел

Видян 1496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Убедени сме, че инвестициите в публична инфраструктура спомагат в най-голяма степен за развитието на нашите градове. Основната ни задача е да гарантираме тяхното дългогодишно устойчиво развитие. През последните години в София наваксваме с десетилетното изоставане в развитието и в същото време активно работим, за да може градът да се включи в реализацията на новите политики на Европейския съюз. Това е възможно, благодарение на европейската солидарност, на Кохезионната политика на Европейския съюз, както и на сътрудничеството, което имаме с останалите европейски столици”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в изказването си в рамките на дискусия на Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Европейския съюз в Брюксел по темата за значението на публичните инвестиции за местните власти. В международния форум участват заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен и европейският комисар по регионална политика Корина Крецу.


Фандъкова благодари на кметовете на европейски столици, които помагат на София да успее по-бързо да се развива. През последните години нашият си сътрудничи с Виена, откъдето пристигна в Брюксел кметът, Париж, Лондон, Амстердам, Любляна, Загреб.


По думите на Йорданка Фандъкова: „В София правим инвестиции в борбата с климатичните промени и подобряване на чистотата на атмосферния въздух, както и в развитието на градската мобилност, управлението на отпадъците, енергийната ефективност на сгради, реконструкцията, възстановяването и създаването на пешеходни зони и градски паркове. Работим активно и за социалното включване и развитието на образованието – тема лично за мен изключително важна", посочи също кметът на София.


„Длъжни сме да планираме дългосрочно и пда одкрепяме всички колеги, които работят за по-бързото приемане на финансовата рамка за следващия програмен период“, каза Фандъкова.


„В София през предишния програмен период успяхме да реализираме близо 90 проекта, а през настоящия период 2014 – 2020 г. защитихме 41 и имаме много ясни планове. Приемането на финансова рамка е важна, за да могат съответните правителства да подготвят националните оперативни програми“, каза също Фандъкова.


Като пример за сериозни инвестиции, които променят града, Фандъкова посочи софийското метро и системата за управление на отпадъците.


"През последните 10 години изградихме около 30 км метро, в момента изграждаме още 12 – каза Фандъкова. – Очаквам те да допринесат за намаляване на вредните емисии с около 90 хил. тона годишно и на трафика с 10 – 20%. Благодарение на публичните инвестиции успяхме да изградим нова модерна система за преработка и управление на отпадъците. Очакваме да реализираме и трета фаза на тази система – изграждане на инсталация в ТЕЦ София по оперативните програми от този период.


Благодарение на изпълнените проекти за управление на отпадъците в София 84% от битовите отпадъци се оползотворяват и рециклират, само 16% се депонират, а само преди 10 години 100% се депонираха. Много е важен проектът за трета фаза, с него ще достигнем 10% депониране", каза кметът Фандъкова.


"Много са важни и публичните инвестиции в образованието – акцентира Фандъкова. – София е лидер за привличането на образовани хора и чуждестранни инвестиции, особено в IT сектора, където много млади и високо образовани хора реализират мечтите си. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии като формират 5.7% от икономиката на града."


Кметът Фандъкова отправи покана за домакинства на София за една от следващите срещи на кметовете на Европейския съюз.


По време на срещата Фандъкова проведе разговори със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, с европейския комисар Корина Крецу, както и с кмета на Амстердам Фамке Халсема и на Виена – Михаел Людвиг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови