Свързани новини

25.09.2018 09:29

Странен документ събира Борисов и Тръмп в САЩ

Видян 3656 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



България е представяна от български медии като съорганизатор на събитието, но никъде не се посочва, че е подписала въпросния призив. Не е ясно кой и кога го е подписал, къде е обсъждан той и как ще се прилага, съобщава Дневник.

Българската делегация за 73-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предвождана от премиера Бойко Борисов, започна едноседмичното си посещение в САЩ с участие във форум, който се възприема нееднозначно в страната.

Става дума за т.нар. Глобален призив за действие за световния проблем с наркотиците - инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп, която той планира да повтори и в словото си при откриването на Общото събрание във вторник. В понеделник вечерта е организирана среща и вечеря с представители на страните, подписали предложения им от Белия дом документ.

България е представяна от български медии като съорганизатор на събитието, но никъде не се посочва, че е подписала въпросния призив. Не е ясно кой и кога го е подписал, къде е обсъждан той и как ще се прилага.

Според Ники Хейли, постоянният представител на САЩ в Съвета за сигурност на ООН, досега призивът е подкрепен от поне 124 държави и се очаквало да ги последват още.

Изданието The Intercept публикува преди дни документ, за който твърди, че представлява въпросният "Призив за действие", разпратен до заинтересуваните страни. Подписалите го поемат ангажимент да разработят "национални планове за действие", основани на стратегия от четири елемента - намаляване търсенето на наркотици, лечение на наркозависимите, международно сътрудничество и съкращаване наличието или транзита на наркотици на тяхна територия.

Освен това се говори за "новите опасни синтетични наркотици" и се призовава Комисията на ООН за борба с наркотиците "да действа спешно за ускоряване премахването на тези опасни вещества. Подписалите призива трябва да се отчетат за действията си следващата пролет пред комисията.

"Това не е официален документ (на ООН - бел.ред.), не е преминал по официалните канали, по него не е преговаряно и той е свързан със събитие, организирано от Тръмп с участието на Генералния секретар (на световната организация)", коментира Хана Хетцер от сдружението Алианс за политики за борба с наркотиците (Drug Policy Alliance). "Това прилича на опит да бъдат привлечени държавите зад подхода на Тръмп и неговата администрация. Мисля, че страните, които са подписали това и се появят за снимка с президента, трябва много да внимават, защото не осъзнават докрай какво под какво са поставили подписа си."


Intercept - издание, публикуващо документи, които са работни, поверителни или не особено достъпни, обяснява, че и други защитници на внимателно премислени политики за справяне с проблема с наркотиците са притеснени от Призива. Начинът, по който той е разпространен от САЩ и "наложен" на присъединилите се, не съответства на духа на преговори и консенсус за ангажиране на държавите, членки на ООН в борбата с наркотиците, се казва в статията.


Става дума за събирането под един призив на страни като Китай, Саудитска Арабия или Сингапур, където биват екзекутирани хора за наркопрестъпления или Русия и Обединените арабски емирства, водещи твърда политика, от една страна, и на Португалия, където през 2001г. бе декриминализирано притежаването и употребата на малки количества наркотици. (Това стана, докато премиер и лидер на Социалистическия интернационал бе Антонио Гутериш - сегашният Генерален секретар на ООН, който се очаква да прозинесе слово довечера на американското събитие.)

В дипломатическото писмо от 31 август, съпровождащо документа, се казва, че подписалите го ще


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Кой създава фалшивите новини? 30.06.2019 14:08

    Кой създава фалшивите новини - цели часове репортажи на "сериозните медии", за 3 секундната среща на Бойко с Тръмп... :) Впечатляващ е мащабът на фалшивите новини, които разпространи "официалната сериозна журналистика". След като вчера Бойко се здрависа за 3 секунди с Тръмп, гледаме цели часове репортажи, за това колко много са говорили и колко фундаментални проблеми са обсъдили. И това без да има среща, а Бойко просто се набута при него набързо да допрат ръце. И след това нещо, сега обсъждаме едва ли не решаване на всички световни проблеми от Бойко Борисов - от наркотиците до за международната политика. В 3 секунди :) Добре, че са социалните мрежи, за да видят бутането на Бойко като на опашка за хляб в ранния Преход. И после проверката при сътрудничката му - "хвана ли ме с Тръмп"... Видяхме и "вниманието", които му бе обърнато - между другото, набързо, и после американецът побърза да стане и да иде някъде другаде. Със сигурност по клоуни сме недостижими в света... Г.Н.

  • 001 Мирослав Иванов 30.06.2019 14:08

    „Срещата“ на Нашия лидер с Тръмп е еманация на политиката на Борисов вече 10 години – комплексарщина, дива, нерафинирна, неподражаема селяния в най-чист вид. Но и погазване на всякакви писани и неписани дипломатически, и не само, правила и норми. И не само. Използването на целия държавен ресурс, както си поиска Борисов. Защото държавата, това е Той. И всичко това гарнирано с раболепието на кохорта придворни шутове като преводачката, увековечила „историческата среща“. Или на анализаторите, които вече са построени да ни обяснят „Какво си казаха Борисов и Тръмп“.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да